FHP: Imamo dokaze da je Diković odgovoran za ratne zločine

Ministarstvo podržalo Dikovića: FHP narušava ugled Srbije

29. jan 2015

Fond za humanitarno pravo tvrdi da poseduju dokumente koji ukazuju da je sadašnji načelnik Generalštaba Ljubiša Diković direktno odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo kao i za skrivanje tela u masovnoj Grobnici u Raškoj.

Sandra Orlović iz Fonda kaže da su došli do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenti ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela u vreme izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom „principu Vojske Jugoslavije“, odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je „potencijalnu masovnu grobnicu“ na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.

Iskopavanja na lokaciji Rudnica počela su 23. aprila 2014. godine, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Do oktobra prošle godine Euleksu su predati posmrtni ostaci ukupno 52 osobe čime je, kako je tada saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale, okončan proces predaje svih pronađenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostakaka sa lokacije Rudnica čiji je identitet utvrđen metodom analize DNK.

Ministarstvo podržalo Dikovića: FHP narušava ugled Srbije

Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo današnje istupanje predstavnika Fonda za humanitarno pravo i njihove tvrdnje da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković učestvovao u zločinima na Kosovu 1999. godine.

Tvrdnje o posedovanju navodnih dokumenata, koji ukazuju na odgovornost Dikovića za zločine počinjene u selima Razala i Staro Čitakovo na Kosovu i Metohiji, u aprilu i maju 1999. godine, kada je komandovao 37. motorizovanom brigadom, doživljavaju se kao nastavak očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane, navodi se u saopštenju.

Takvi javni istupi Fonda za humanitarno pravo ocenjuju se kao direktno narušavanje ugleda Srbije i njene Vojske i ministar odbrane Bratislav Gašić pruža bezrezervnu podršku generalu Dikoviću, koji već godinama sa uspehom vodi Vojsku Srbije.

Da se radi o smišljenim napadima utoliko je jasnije jer je reč o istim tvrdnjama koje su javnosti predočavane i 2011. godine, kada je Diković imenovan za načelnika Generalštaba.

Zbog tih optužbi Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić i taj proces je u toku.

U saopštenju se ističe da se Fond za humanitarno pravo ponovo poziva na navodna vojna i policijska dokumenta i izjave svedoka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu i do danas ostaje jedina institucija koja sa navedenim zločinima povezuje generala Dikovića.

To unosi opravdanu sumnju u stvarne namere i cilj ovakvih optužbi, koje je Ministarstvo odbrane oštro osudilo 2011. godine, a to čini i danas, u uverenju da će javnost znati da odvoji neargumentovane optužbe od ugleda koji Vojska Srbije uživa kao institucija od najvišeg poverenja građana, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga