FHP: Formiranje REKOM-a deo preporuka EU u novoj Strategiji

“Strategija EU podrazumeva i podršku inicijativama koje vode pomirenju i tranzicionoj pravdi, kao što je REKOM”

07. feb 2018

Nova Strategija EU za proširenje predviđa i podršku inicijativi za osnivanje Regionalne komisije o žrtvama (REKOM) na prostoru bivše Jugoslavije, saopštio je danas beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP).

“Strategija EU podrazumeva i podršku inicijativama koje vode pomirenju i tranzicionoj pravdi, kao što je REKOM”, naveo je FHP u saopštenju za javnost.

Dodaje se da EU novom Strategijom pruža i podršku borbi protiv nekažnjivosti, kroz podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, a takođe i kroz podršku Specijalnom sudu za Kosovo.

Navodi se da EU kroz Strategiju daje poršku i procesu regionalnog rešenja problema nestalih osoba, kao i inicijativama za pomirenje.

“Evropska komisija smatra da je 25 godina nakon oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji vreme koje zahteva da se otvorena pitanja u regionu rešavaju energičnije. U tom pogledu, sve države se pre pristupanja EU moraju posvetiti prevazilaženju nasleđa prošlosti, dostizanju pomirenja i rešavanju otvorenih pitanja. To uključuje efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Evropska komisija insistira da politički lideri regiona preuzmu vlasništvo nad regionalnom saradnjom, negovanjem dobrosusedskih odnosa i procesima koji vode pomirenju, što podrazumeva i aktivnu borbu protiv nacionalističkih narativa, netoleranciju na izjave ili akcije koje raspiruju međuetničke tenzije, kao i uzdržavanje od glorifikacije ratnih zločinaca.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga