Festival uličnih svirača u Novom Sadu

Deseti internacionalni Festival uličnih svirača održaće se u periodu od 9. do 11. septembra 2010. godine

08. sep 2010

Deseti internacionalni Festival uličnih svirača održaće se u periodu od 9. do 11. septembra 2010. godine. Tokom tri festivalska dana na više lokacija u centru grada od Trga Slobode do Dunavskog parka, nastupiće preko dvesta izvođača iz Srbije, Španije, Hrvatske, Brazila, Slovenije, Italije i drugih zemalja. Bogat i raznovrstan program ostaju osnovne karakteristike festivala, a muzičari, pevači, klovnovi, žongleri, akrobati i pripovedači ponovo će oživeti staro jezgro Novog Sada. Nažalost, umesto uobičajenih pet dana, festival će trajati samo tri dana zbog bitnog umanjenja sredstava u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.
Deseti jubilarni Festival uličnih svirača otvoriće novosadski sastav Tripcycle u saradnji sa Cirkusferom iz Beograda, sa predstavom specijalno pripremljenom za ovu priliku.
Još jedna predstava je specijalna kreacija načinjena upravo za ovogodišnji festival, a izvodiće je italijanska glumica i pripovedačica Giovanna Conforto, koja će pričati priču o Pinokiju na “nijednom” jeziku, koristeći izraze i gestove pozajmljene iz svih svetskih jezika.
Iz Španije dolazi “Enano Free Artist”, jedan od najboljih izvođača na evropskoj sceni, koji svojom klovnovskom predstavom i snagom svoje humanosti zasmejava publiku širom sveta. Jessica Arpin je mlada umetnica Iz Brazila, akrobata na biciklu, koja izvodi predstavu uličnog pozorišta, vrlo često i komičnu i dirljivu u isti mah.
Grupa “Vuge” iz hrvatske će izvesti veoma interesantan program baziran na narodnoj muzici interpretiranoj na svež i originalan način. Prvog dana festivala videćemo i neobičnu grupu od sedam gajdaša iz raznih gradova Vojvodine, kao i dečiji maskenbal ustanove “Radosno Detinjstvo”.
U petak će nastupiti i grupa “Dade”, pod vođstvom Olaha Vincea, a u kasnijim satima i Milan Mumin iz Novog Sada.
Najvaći koncert, a ujedno i zatvaranje festivala biće vokalni spektakl jedne od najpoznatijih pop i jazz grupa na svetu – Perpetuum Jazzile iz Slovenije. Njihovu interpretaciju pesme “Africa” je na internetu videlo više od osam miliona ljudi.
Internacionalni Festival uličnih svirača  organizuje Centar za Kulturnu Animaciju Novi Sad, pokrovitelj je grad Novi Sad, a manifestaciju pomažu Autonomna Pokrajina Vojvodina i Turistička Organizacija Novog Sada.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga