Festival uličnih svirača u Novom Sadu

Program će se odvijati na uobičajenim punktovima u centru Novog Sada, a u njemu će učestvovati više od 200 izvođača iz celog sveta, od Australije do SAD

04. sep 2013

Festival uličnih svirača biće održan u Novom Sadu od 5. do 7. septembra, a centralni događaj manifestacije biće veče tradicionalne američke muzike „Americana Night“ na kojoj će nastupiti poznati američki bend Hejsid diksi (Heyseed Dixie).

Hejsid Diksi dolaze iz Tenesija i poznati su po akustičnim, kantri obradama slavnih hard rok pesama u stilu „rokgras“, muzičkog pravca koji su sami izumeli.

Kako je portparol festivala Zlatomir Gajić najavio, festival će početi uličnom paradom građana, koju će predvoditi internacionalni umetnik Leo Basi iz Španije, koji će potom izvesti i nekoliko svojih karakterističnih tačaka na glavnom gradskom trgu.

Dan kasnije Leo Basi će publici predstaviti i svoju svetski poznatu predstavu „Utopija“.

„Program će se odvijati na uobičajenim punktovima u centru Novog Sada, a u njemu će učestvovati više od 200 izvođača iz celog sveta, od Australije do SAD“, kazao je Gajić na konferenciji za novinare.

Najavljen je i veliki plesni spektakl „Get Lucky Flash Mob“, u subotu u 18 časova na gradskom trgu, u kojem će učestvovati oko 200 igrača iz desetak plesnih trupa iz Novog Sada, a kojima će građani moći da se pridruže u plesu.

„Prema najavama ovaj događaj će biti veoma masovan i očekujemo da će u njemu učestvovati više od 1.000 ljudi“, kazao je Gajić.

Tokom tri dana festivala publika će moći da čuje i bendove kao što su Rejn dogs (Rain Dogs) iz Beograda, koji izvode repertoar poznatog mužičara Toma Vejtsa (Vaits), indi-rok bend Maderšip orkestra (Mothership Orćestra) iz Požege, kao i bend Pikzibner (Picksiebner) iz Hrvatske.

Među učesnicima festivala iz inostranstva biće i nemačka akrobatska trupa „Cyrk Dosole“, španska plesna atrakcija „Swingdigentes“, australijski žongler „Leopardmen“, kao i italijanski performer Danijel Vilja (Daniele Villa).

Organizatori su ove godine pripremili i drugi broj štampanog Magazina Festivala uličnih svirača, u kojem će posetioci moći da pronađu satnice dešavanja i najave najatraktivnijih programskih celina.

Festival uličnih svirača održava se 13. put, organizuje ga Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz pomoć Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine, ambasade SAD u Beogradu i Naftne industrije Srbije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga