Festival NOMUS od 9. do 18. aprila u Novom Sadu

Raritetni susret s operom Franca Lista i Gekićevom Gernikom

02. apr 2019

Tri najznačajnije muzičke institucije Vojvodine – Hor i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta, Akademija umetnosti i Vojvođanski simfonijski orkestar – biće bez dvojbe nosioci ovogodišnjeg festivala NOMUS, koji u Novom Sadu počinje 9, a završava se 18. aprila. U 2019. godini nаvršavа se 44. godine od održavanja prvog Nomusa.

Organizator – Muzička omladina Novog Sada, uveren je da će tokom desetodnevnog trajanja ove manifestacije Novi Sad biti istinsko umetničko središte na međunarodnoj kulturnoj mapi, između ostalog jer će ugostiti neke od najčuvenijih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta: Srbije, Litvanije, Estonije, Letonije, Rusije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije…

U isto vreme visokokvalitetnim sadržajem, Nomus 2019. učvrstiće svoju poziciju jedne od najznačajnijih manifestacija koje su doprinele da glavni grad Vojvodine dobije titulu Evropska prestonica kulture u 2021. godini – iznela je programski saradnik Muzičke omladine Novog Sada Mia Doroški na današnjoj konferenciji za novinare.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg festivala je u utorak 9. aprila u 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu, kada će publika imati raritetnu prilike da se susretne sa operom “Sardanapalo” Franca Lista, jednim od najzanimljivijih ličnosti u istoriji muzike, velikim kompozitorom i maestralnim pijanistom.

Koncertna premijera Listove opere u izvedbi Orkestra i ženskog hora Opere Srpskog narodnog pozorišta zasigurno će biti prava poslastica kako za rafinirane muzičke ukuse, tako i za tek stasalu publiku. Dirigent je Đanluka Marčiano (Italija), a solisti Anuš Hovanisian (sopran, Jermenija), Hektor Lopez Mendoza (tenor, Meksiko) i Vazgen Basarian (bas, Nemačka). Muzika “Sardanapala” pisana je prema istoimenoj drami Lorda Bajron, a bila je zavijena velom ćutanja čitavih 170 godina, sve dok je grupa studenata sa Univerziteta u Kembridžu, predvođena profesorom dejvidom Triptom, nije okrila i “dešifrovala”.

Na programu ovogodšnjeg festivala NOMUS naći će se čak četiri simfonijska orkestra iz naše zemlje – Hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanski simfonijski orkestar, Hor i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Beogradska filharmonija, kao i dva vrhunska kamerna orkestra – Kremarata baltika koja okuplja fantastične mlade umetnike iz Estonije, Litvanije i Letonije i Litvanski kamerni orkestar. Litvanski kamerni orkestar dolazi na Nomus prvi put i to sa svojim umetničkim direktorom, koji će nastupiti u dvostrukoj ulozi dirigenta i soliste – Sergejom Krilovim, jednim od najboljih violinista sveta.

S posebnimn uzbuđenjem očekuje se i koncert novosadskog đaka i miljenika publike Kemala Gekića, koji će uz pratnju akademskog orkestra izvesti za njega napisano delo „Gernika“, američkog kompozitora Frederika Kaufmana. Delo je inspirisano čuvenom istoimenom sikom Pabla Pikasa, nastale kao umenikovo viđenje srušenog baskijskog grada Gernike, koji su 1937. godine bombardovali fašističke nemačko-italijanske snage za vreme Španskog građanskog rata.

Ulaznice

Koncerti će biti priređeni u prostoru Srpskog narodnog pozorišta, Galeriji Matice srpske, Gradske kuće kao i Sinagogi.

Prodaja ulaznica u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h. Karte se mogu rezervisati i kupiti i preko sajta www.muzickaomladina.org Cene karata su, u zavisnosti od programa, od 500 do 1.500 dinara.

Izvođenje Simfonije br 7 “Pesma noći”, kompozitora Gustava Malera, jedne od najkompleksnijih simfonija ikada napisanih, koja je na repertoaru festivala u subotu 13. aprila, obeležiće dodatno dobra vest: Izvešće je, pod dirigenskom paicom Aleksandra Markvića (Srbija/Austrija) Vojvođanski simfonijski orkestar, sa peko 90 muzičara, koji će, osim klasičnih instrumenata u sastavu simfonijskog orkestra, ovog puta imati i gitaru i madolinu.

Pored koncerata umetničke muzike, program će biti obogaćen i s dva vrhunska „neklasična“ muzička sadržaja. Jedan će prirediti jedinstveni violinista Lajko Feliks s Kvartetom Volosi iz Poljske, a drugi neobičan duo u sastavu harfistkinje, Velšanske Ketrin Finč i Senegalca Sekou Keita koji će našoj publici predstaviti afrički instrument blizak harfi, pod nazivom kora. Muzika koju izvode ovi umetnici opisuje se kao “apsolutno hipnotička”, izražava ogromnu emocionalnu rezonancu i izvanrednu sinergiju, mešanje kultura kroz muziku Velsa i Senegala.

Umenički direktor festivala Marija Adamov skreće pažnju i na još nekoliko posebnosti ovogodišnjeg festivala NOMUS: “Uvereni smo da smo i ove godine nove, zanimljive i u Novom Sadu neizvođene, čak novootkrivene, ili sasvim retko predstavljane kompozicije.

Pored novosadske koncertne premijere Listove opere, zasigurno prvo u Novom Sadu biće i tumačenje kompletne Betovenove scenske muzike za Geteovu dramu “Egmont”, isprepletano sa stavovima Šostakovićevog 15. gudakog kvartera”, zatim originalno izvođenje Hajdnove kompozicije “Sedam poslednjih Hrisovih reči” … Zbog svega voga čekujemo da će svako ko oseća potrebu za kvalitetnom muzikom i susretom s umenicima svetskog ranga naći svoj koncert, tumača i delo”.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga