Festival „Merlinka“ u Novom Sadu

Promocija filmova koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike

12. maj 2016

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od danas do subote 14. maja gostuje Internacionalni festival queer filma „Merlinka“. Ulaz na sve projekcije je slobodan.Tokom tri dana pubika će imati prilike da pogleda šest igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazani na Merlinka festivalu u Beogradu i Sarajevu, od čega će dva filma imati svoje srpske premijere u Novom Sadu.

Gostovanje počinje večeras u 18 časova danskim dokumentarcem „Fasbinder – Bezuslovna ljubav“, nakon čega će u 20 časova biti prikazan francuski film „Letnje noći“, dobitnik Kvir lava u Veneciji.

Za petak 13. maja planirane su projekcije španskog filma „Tajno“ u 18 časova i filma Pitera Grinaveja „Ajzenštaj u Gvanahuatu“ u 20 časova.

U subotu 14. maja premijerno će biti prikazan urugvajski dokumentarac „Novi čovek“ u 18 časova, dok će od 20 časova publika moći da pogleda američki film „Prikladno ponašanje“.

U okviru gostovanja biće prikazana i izložba „Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji: Neispričane priče“ koju je ustupio Heartefact fond.

Internacionalni festival queer filma „Merlinka“ po prvi put organizovan je u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika „Marble Ass“, koji je i otvorio prvi festival.

Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga