Festival Hearts In Harmony u Novom Sadu

Muzički festival Harts in harmoni (Hearts In Harmony), koji za cilj ima da u inkluzivnim horskim radionicama spoji osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta, održaće se po prvi put u Novom Sadu od 16. do 20. juna

11. maj 2011

Muzički festival Harts in harmoni (Hearts In Harmony), koji za cilj ima da u inkluzivnim horskim radionicama spoji osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta, održaće se po prvi put u Novom Sadu od 16. do 20. juna, najavili su danas organizatori.
Na novosadskom Harts in harmoni festivalu biće predstavljeni i muzički roboti, odnosno „delimično veštački muzičari“, koje je osmislio violinista i kompozitor iz Amerike Kurt Kobl (Coble), a pomoću kojih osobe sa fizičkim i mentalnim smetnjama preko svetlosnih i optičkih senzora mogu svirati muzičke instrumente.
„Ovo je pionirski poduhvat i tim nastvanika koji će učestvovati u radionici sa decom i robotima će zapravo biti prvi koji će osmisliti metodologiju rada na ovim instrumentima“, rekao je Kobl na konferenciji za novinare.
Direktor festivala Miodrag Blizanac najvio je učešće inkluzivnog hora “Ison” iz Novog Sada, kao i horova muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada, škole Josif Marinković iz Vršca i škole Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Kamenice koje su pratneri festivala.
„Objediniti decu sa invaliditetom sa njihovim vršnjacima iz osnovnih i srednjih škola je veoma korisno, a sama deca će pokazati da za njih invaliditet ne predstvalja prepreku već podsticaj da osvoje neke nove i više ciljeve“, rekao je Blizanac.
On je dodao da će u programu učestvovati i pevači iz Mađarske, Hrvatske, Španije i Nemačke, a posle trodnevne radionice, oko 150 učesnika će 19. juna održati veliki završni koncert na Trgu Slobode u Novom Sadu.
Tokom četiri dana festivala, pored inkluzivne muzičke radionice, biće održan i veliki koncert inkluzivnih horova i orkestara, a učesće na završnom koncertu 19. juna potvrdile su i pevačice Aleksandra Radović i Nataša Bekvalac.
Festival Harts in harmoni organizuje udruženje “Vera, ljubav, nada” u saradnji sa organizacijom Kantat (Cantat) Novi Sad i evropskom horskom asocijacijom Europa Kantat, uz podršku Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga