Festival filmova sa romskom temom FROM za vikend u Malom Iđošu

Na konkurs su pristigla ostvarenja iz Irana, Kanade, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske i sa Kosova.

26. juna 2018

Međunarodni festival kratkog metra FROM, počeće u petak 29. juna u Malom Iđošu, a pored romske teme koja je specifična za ovaj festival, ovogodišnja takmičarska selekcija će se kroz 13 filmova baviti i problemima „povratnika“.

„U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog razloga festival ćemo posvetiti i pričama prognanih“, stoji u najavi festivala.

Na odabiru najuspešnijih filmova u FROM-ovom žiriju ove godine će raditi glumica Danica Maksimović, filmski i televizijski urednik Ivan Karl, kao i filmski kritičar Ivan Velisavljević.

Selektor fesitvala, novosadski reditelj Filip Markovinović, odabrao je filmove koji su pristigli na konkurs, među kojima su ostvarenja iz Irana, Kanade, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske i sa Kosova, a dodati su i filmovi sa partnerskog festivala „Balkans Beyond Borders“.

Biće prikazani „Kanjiža Calling“ Akoša Kovača iz Srbije, „Are You Valleyball“ Mohamada Bakšija iz Irana, zatim „Sunshine through the rain“ Hristo Simeonova iz Bugarske, kao i film „Ispričaj svoju priču“ Lee Kotlice i Maje Leđenac iz Srbije, koji je sniman isključivo mobilnim telefonima.

U takmičarskoj selekciji su između ostalih i „From the Edge of Sanity“ Milana Majara iz BiH, „Nobody Dies Here“ Simona Panaja iz Francuske i „The Ham Message“ Davida Jovanovića iz Srbije.

Prvog festivalskog dana nakon izložbe fotografija Jan Vala pod nazivom „Na putu sudbine“, svečano će biti otvoren festival, nakon čega će uslediti projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Zašto je Dragan napravio orkestar“, reditelja Nikole Spasića.

Podršku festivalu dao je i reditelj Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima je posvećen ovogodišnji FROM.

Festival će biti održan u takozvanoj „Državi umetnosti State of art“ od 29. juna do 1. jula. Osim projekcija, na programu će sva tri dana biti i koncerti, izložbe i drugi umetnički sadržaji, a ulaz je besplatan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga