Festival dobošara u Čoki: Daje se na znanje!

Išao je od ćoška do ćoška mesta, lupao u doboš, pozivao da se narod sakupi, a onda izvikivao čuveno: "Daje se na znanje!"

12. sep 2013

Osmi međunarodni festival dobošara „Daje se na znanje“ biće održan od 13. do 15. septembra u Čoki, najavilo je danas Kulturno-istorijsko udruženje „Čokanski dobošari“.

Osnovni cilj manifestacije je da se doboš istakne kao sredstvo informisanja, da se očuva tradicija takve vrste informisanja i da se upotpuni turistička ponuda severnog Banata.

Prvi Međunarodni festival dobošara „Daje se na znanje“ održan je 8. oktobra 2006. godine u Čoki, povodom Svetskog dana prava na informaciju.

U ranija vremena, kada nije bilo radija, televizije a kamoli interneta, važna saopštenja poput pobeda i poraza u ratovima, povećanja poreza, osnivanja škole, isplate penzija, mobilizacija i raspuštanja vojske… – sve su saopštavali dobošari.

Dobošar je obavezno morao biti pismen, bio je obično zaposlen u opštini, imao je jak glas, znao je lepo govoriti, a vesti je uglavnom završavao nekom dosetkom.

Išao je od ćoška do ćoška mesta, lupao u doboš, pozivao da se narod sakupi, a onda izvikivao čuveno: „Daje se na znanje!“

U okviru festivala u Čoki biće organizovane žurke, koncerti, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, degustacija doboš-torti, vožnja fijakerima,

Poslednji dan festivala rezervisan je za glavni događaj, odnosno za Festival dobošara, a potom će biti organizovana i karnevalska povorka.

Više informacija o događaju dostupno je na zvaničnoj stranici festivala na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga