Festival BBB prvi put u Srbiji, projekcije od 8. novembra u Novom Sadu

Projekcije filmova biće održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine svakog dana od 16 do 23 sata

06. nov 2018

Filmski festival „Balkans Beyond Borders“ (BBB), biće prvi put održan u Srbiji i to u Novom Sadu od 8. do 11. novembra, a prikazaće 30 kratkih takmičarskih filmova koje su tokom godine proizveli mladi umetnici sa Balkana.

Festival postoji od 2010. godine, ovo mu je deveto izdanje, a svake godine putuje u drugi grad na Balkanu i u Evropi, sa idejom da pokrene aktuelne teme i fokusira se na nove regionalne produkcije i pokretanje saradnje među mladima.

Tema ovogodišnjeg festivala je „Društvo o deljenju“ (Societies on Sharing).

Osnivačica i organizatorka festivala Veroniki Krikoni iz Grčke, kazala je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da teme festivala biraju tako što se fokusiraju na ono što je u tom momentu najvažnije i goruće u regionu.

„Pokušavamo da čujemo šta je to što ljudi žele da vide i o čemu je važno da razgovaraju. Gradove biramo u saradnji sa BBB ambasadorima, kojih ima na celom Balkanu, i kroz informacije koje nam obezbeđuje saradnja sa njima sagledavamo gde je najbolje da te godine spojimo mlade ljude“, rekla je Krikoni.

Dodala je da je Novi Sad ove godine „najbolje vreme i najbolje mesto“ za ovakav festival, jer će uskoro postati Evropska prestonica mladih (2019), a tokom 2021. i Evropska prestonica kulture.

„Kultura je ono što može da nas spoji i da nas natera da mislimo na nove, kreativne i drugačije načine“, rekla je Krikoni.

Internacionalni panel sudija koji čine akademik iz Velike Britanije Rohan Beri Krikmar (Berry Crickmar), kustos iz Nemačke Ingo Starz i urednik filmskog programa iz Srbije Dejan Dabić, dodeliće nagradu za najbolji film festivala iz selekcije od 30 balkanskih filmova.

Publika će glasati za „Nagradu publike“, sudije će izabrati još tri filma koji će biti javno pohvaljeni, a po prvi put će biti dodeljena nagrada „BBB First Entry Award“ za film prvenac na tom festivalu.

Projekcije filmova biće održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine svakog dana od 16 do 23 sata, a propratni događaji, poput izložbe crteža, radionica i diskusija za okruglim stolom, biće održani u Kulturnoj Stanici „Eđšeg“ i Kulturnom Centru LAB.

Najavljena je i velika žurka zatvaranja festivala u nedelju 11. novembra u Kulturnom centru LAB, sa početkom u 22 sata, kada će nastupati i lokalni muzičari.

Prijatelj festivala su grčka organizacija „Inter Alia“, zatim „Transform Europe“ i „Microkosmos“ iz Italije, a održavanje festivala pomogla je Delegacija EU u Srbiji.

Više informacija dostupno je na stranici www.balkansbeyondborders.eu, i na njihovim društvenim mrežama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga