Fenomena: Ne izveštavati senzacionalistički i verovati žrtvama seksualnog nasilja

„Iako se godišnje u Srbiji dogodi pola miliona slučajeva muškog seksualnog nasilja nad ženama, vrlo je mali broj prijava“

08. apr 2021

Seksualno nasilje prate kompleksni i teški psihološki i emotivni procesi o kojima javnost nedovoljno zna i zato je senzacionalističko izveštavanje opasno, dodatno traumatizuje žrtvu i negativno utiče na proces suđenja, upozorila je danas organizacija Fenomena.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, slučaj prijavljivanja profesora glume Miroslava Aleksića zbog silovanja otvorio je u medijima važnu temu – edukaciju o tome zašto se silovanje ne prijavljuje odmah i zbog čega je taj čin težak kada god se žena na njega odluči.

„Međutim, samo dva meseca nakon toga, mediji su opet pali na ispitu i nastavili sa licitacijom zašto je glumica Danijela Štajnfeld čekala devet godina da prijavi seksualno nasilje i koliko je njena ispovest istinita“, piše u saopštenju.

Navode se podaci iz istraživanja OEBS-a prema kojem je 40 odsto devojaka i žena starijih od 15 godina doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, dok je skoro 20 odsto žena u Srbiji doživelo seksualno uznemiravanje u najskorijem periodu.

„Iako se godišnje u Srbiji dogodi pola miliona slučajeva muškog seksualnog nasilja nad ženama, vrlo je mali broj prijava“, navodi se u saopštenju organizacije Fenomena, koja 15 godina radi na dostizanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Prema poslednjim dostupnim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji godišnje policiji bude prijavljeno oko 650 slučajeva silovanja.

Prema istim podacima, na godišnjem nivou bude oko 35 presuda za krivično delo silovanja ili drugo seksualno krivično delo, što je oko pet odsto od prijavljenih slučajeva, a 0,006 odsto od ukupnog broja seksualnog nasilja koje se desilo u proteklih godinu dana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga