Feketić, Bácsfeketehegy, Schwarzberg – selo malo, a tako vojvođansko

Nezavisno od toga ko je kad došao, odakle je došao, šta je sa sobom doneo, koji jezik govori, koje je vere – ovo selo je pokazalo da zna da ceni svoju istoriju

06. dec 2010

Jedinstven praznik obeležen na jedinstven način. U Feketiću. Bogatim kulturnim i sportskim programom, obeležena je 225. godišnjica naseljavanja Mađara, 190 godina naseljavanja Nemaca, 90 godina od naseljavanja Srba, kao i 65 godina od naseljavanja Crnogoraca u ovo malo bačko selo maloiđoške opštine.
Slavilo se u Feketiću dva dana, na jedan od ne baš često viđenih načina. Program „Zajedno” izveden je na srpskom, mađarskom, nemačkom i crnogorskom jeziku, a sve četiri nacionalne zajednice koje žive u Feketiću uzele su učešće u bogatom zajedničkom programu. Četvorostruki jubilej se obeležava svake pete godine, i traje od 2000. godine do danas. Zajednički praznik na kojem se nije govorilo samo o trenutnom zajedničkom životu već i o tome ko je kada došao, ko je šta doneo, ko je šta doprineo, da se u selu svi osećaju “domaći”.
– Nezavisno od toga ko je kad došao, odakle je došao, šta je sa sobom doneo, koji jezik govori, koje je vere – ovo selo je u ova dva dana pokazalo da zna da ceni svoju istoriju, i da je vredelo to što su svi koji danas žive u Feketiću došli da žive ovde. Da je to jedno veliko bogatstvo, kaže Pal Karolj, jedan od domaćina ovog praznika.
Ovaj praznik dokazuje da ima puno vrednosti koje u svakodnevnom životu retko primećujemo, odnosno da je veliko bogatstvo živeti u mešovitoj sredini. Ovo je bila prilika da se na jednom mestu okupe i oni koji inače ne žive u Feketiću. Pozvani su bili svi oni koji se na neki način vezuju za Feketić, a tu pre svega mislim na Društvo Nemaca iz Nemačke koji su uistinu Feketićani, odnosno bivši stanovnici Feketića tzv. podunavske Švabe, a koji su pre 65 godina nasilno proterani sa ovih prostora. Sad pokušavamo sa jednim novim početkom. Osnovano je društvo “Novi početak” koje ima osnovni zadatak da neguje odnose i saradnju sa bivšim stanovnicima, a koji vode poreklo od podunavskih Švaba. I njihovo prisustvo je obogatilo ovu priredbu, jer su ativno uzeli učešće i na višejezičnoj priredbi. Ovo je naš mali doprinos, da se naša država, država Srbija, što pre približi Evropskoj Uniji, jer se mi možemo približiti Evropskoj Uniji samo, ako priznamo da je bilo pogrešnih perioda u životu naše države, u životu svih nas, i ako se suočimo sa tim. Mi imamo šansu, ali i obavezu da ispravimo te greške. Sada kada su i podunavske Švabe, a koji su poreklom sa ovih prostora, bili sa nama – to dokazuje da smo spremni da prihvatimo greške i da ih ispravljamo. I što je najvažnije, da nikad više takve greške ne ponovimo. Po meni, najbitnije je da su svi građani Feketića prihvatili ovo druženje, ovaj zajednički jubilej, jer osnovni interes je svakog građana da bolje i lepše živi sa svojim komšijama. To je zajednička obaveza svih nas, nezavisno ko je većinski narod, jer nam je ista budućnost, imamo iste probleme….
– Ovo je i primer ostalima, za brži napredak u ovoj državi. Jedino se ovako može postići da čuvajući svoj indentitet sačuvamo i identitet svojih komšija, kaže Pal Karolj.
Inače, sem Podunavskih švaba, u Feketiću su gosti pristigli i iz Cetinja, kao i iz mađarskog grada Kunhegyes, odakle potiču feketički Mađari, koji za sebe kažu da nisu “obični Mađari”. Od većine se razlikuju po tome što su protestanske vere i potiču od plemena Kumana, a koji su došli nekoliko vekova kasnije u karpatsku niziju nego ostali Mađari.
Od svojih prijatelja iz mađarske na poklon su dobili skulpturu koja je postavljena u dvorištu seoskog doma kulture, a koja ih podseća na poreklo i simbolizuje zajednički život u Feketiću. Zajednički život u Feketiću ima sigurnu budućnost.

Martina Velez

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga