- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fašisti bi da nam razdvajaju decu?

Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ predložiće Gradskoj upravi za obrazovanje da dečaci i devojčice koji pohađaju novosadske vrtiće ubuduće budu razdvojeni, saznaje 021.

Direktor ove ustanove Marko Grgurović kaže da se nada da će predlozi za reformu predškolskog vaspitanja biti prihvaćeni.

„Kada sve razmotrimo, iznećemo naš predlog Gradskoj upravi, kako bismo mogli da to primenimo i kod nas, ako nam bude dozvoljeno“, kaže Grgurović, od koga nije bilo moguće dobiti detaljnije informacije šta će se u predlogu nalaziti.

Kako 021 saznaje, na tu ideju rukovodstvo „Radosnog detinjstva“ došlo je nakon službene posete kolegama iz Rusije, pre svega profesoru Vladimiru Bazarnom, koji je tvorac eksperimentalne ideje razdvojenog školovanja dece.

„Svako normalan protiv segregacije“

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja – Hajnrih navodi za 021 da je „svako normalan protiv ovakve ideje“ i dodaje da „Radosno detinjstvo“ nije kompetentno da samostalno pravi ovakve planove. „Proces socijalizacije deteta ne može da bude potpun u podeljenim razredima, to je svima jasno. Dečaci i devojčice moraju da se upoznaju, i bez toga ne može biti pravilnog razvoja dece“, kaže zaštitnica građana.

Ona dodaje da podržava deo plana „Radosnog detinjstva“, koji predviđa više igre, a manje klasičnog učenja za novosadske mališane, ali „kao ombudsman, i kao majka“ ne može da podrži ostale planove.

Rusizacija novosadskih vrtića

Prema informacijama do kojih je došao 021, ideju segregacije i saradnje sa Bazarnijem „proguralo“ je prorusko udruženje „Spasimo decu – spasićemo Srbiju“. Na promociji impresija rukovodstva Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ sa posete Rusiji, održane u Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, govorila je i predstavnica ovog udruženja Radojka Tmušić – Stepanov, koja je izjavila da je razdvajanje dece provereno dobro rešenje.

„Ja sam lično izračunala da za 12 godina, koliko traje osnovno i srednje obrazovanje, deca barem dve godine provedu u sedećem položaju. Argument profesora Bazarnog govori o pokretanju te dece, budući da se previše bavimo njihovim intelektualnim razvojem, a zanemarujemo emocije. Naravno, tu je i pitanje zajedničkog školovanja dečaka i devojčica“, kaže ona.

U planu i uvođenje nastave na ruskom

Osim toga, plan je da se u novosadskim vrtićima uvede bilingvalna nastava na srpskom i ruskom jeziku, kao i da kadrovi iz Novog Sada budu poslati u Rusiju na „dodatnu obuku“ kod ekipe Vladimira Bazarnog.

Pokrajinska ombudsmanka smatra da najavljeno uvođenje bilingvalne nastave predstavlja izuzetno složen proces, koji nije moguće tek tako uvesti. „O promenama ove vrste se ne može razgovarati ovako, i s nogu predlagati uvođenje bilingvalne nastave. U pitanju je veoma komplikovan proces, u koji bi moralo da bude uključeno daleko više stručnjaka“, kategorična je ona.

Pokrajinska ombudsmanka navodi da njena kancelarija ima brojne predstavke iz „Radosnog detinjstva“ i dodaje da je „bolje da se rukovodstvo pozabavi problemima unutar ustanove, nego da se bave idejama za koje nemaju kompetencije“.

Novosađanka Ivana Jovanović, čije dete pohađa jedan novosadski vrtić, ogorčena je zbog ove najave. Prema njenim rečima, nedopustivo je da rukovodioci odgovornih institucija slušaju savete pojedinih organizacija čije delovanje nije utemeljeno na pedagogiji, već na nacionalizmu i rusofiliji. „Volela bih da čujem da stručnjaci predškolske ustanove prate i primenjuju najnovije pedagoške metode iz zemalja koje imaju najbolje rezultate u toj oblasti, poput Finske, na primer. Ne bi se smelo dozvoliti da o tako važnim stvarima odlučuju partijski direktori inspirisani udruženjima građana koje zastupaju ovakve ideje“, kaže Jovanovićeva za 021.

Eksperiment profesora Bazarnog sproveden je u jednoj moskovskoj školi, u kojoj đaci zadatke rešavaju stojeći, vežbaju oči „hvatajući“ svetla sijalica i pišu isključivo perom umočenim u mastilo. Dečaci i devojčice mogu da se igraju zajedno na odmorima, ali u razredima su podeljeni, kako Bazarni kaže, zbog „različitosti mentalnog razvoja polova“.

Prema njegovom mišljenju, dečaci su „emotivniji, zbog čega bolje reaguju na kreativniju nastavu“, dok su devojčice „pragmatičnije, i bolje usvajaju gradivo koje podrazumeva sistematični rad“.

Miodrag Sovilj (021)

 

Gradonačelnik: Razvrstavanje dece po polu neprihvatljivo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je povodom napisa u medijima da se razmatra predlog za razdvajanje dečaka i devojčica u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ da o tome nikada nije bilo reči u Gradskoj upravi.

“Nikada niko u Gradskoj upravi nije razmatrao mogućnost razdvajanja dečaka i devojčica u okviru Predškolske ustanove ‘Radosno detinjstvo’. Za Gradsko veće razvrstavanje dece prema polu u vrtićima je apsolutno neprihvatljiva ideja i takav predlog nikada ne bi dobio podršku mene kao gradonačelnika, niti podršku članova Gradskog veća”, rekao je Vučević.

Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ demantovala je da rukovodstvo planira da Gradskoj upravi za obrazovanje predloži ideju da dečaci i devojčice koji pohađaju novosadske vrtiće ubuduće budu razdvojeni.

U saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Marko Grgurović navodi se da je tačno da PU namerava da uvede dvojezičnu nastavu na ruskom jeziku, ali je demantovao da će biti podele razreda na osnovu pola dece.

„Nakon posete Jaroslavlju, želeli smo da prenesemo zaposlenima u PU ‘Radosno detinjstvo’ načine rada koji se primenjuju u tom ruskom gradu. Ni u jednom trenutku nisam izjavio da će se u Novom Sadu primenjivati praksa razdvajanja dečaka i devojčica“, tvrdi Grgurović.

LSV: Smeniti direktora Predškolske ustanove

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od gradonačelnika Miloša Vučevića da hitno razreši direktora Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ zbog najave odvajanja dečaka od devojčica u novosadskim vrtićima.

„Ukoliko se obistini namera rukovodstva ‘Radosnog detinjstva’ da uvede segregaciju – da odvoji dečake od devojčica, kao i da se uvede bilingvalna nastava na srpskom i ruskom jeziku, to bi bilo i više od nametanja“, ocenio je LSV u saopštenju.

Ta stranka je zapitala da li to znači da će „deci u vrtićima služiti kašu i vodu, da će deca imati obavezu da tokom raspusta borave u manastirima, da dečaci nose brojanice, a devojčice marame i da li će devojčice učiti da im je mesto u kuhinji“.

„U međuvremenu, dok ne razreše direktora, pozivamo gradonačelnika da proveri radnu sposobnost i organizuje psiho test u menadžmentu ‘Radosnog detinjstva’ „, naveo je LSV.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!