FAMNAZ festival – alternativa na jezicima manjina

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica biće održan 24. i 25. avgusta u Pančevu, uz muzički, filmski i strip program

15. avg 2012

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica (FAMNAZ) biće održan 24. i 25. avgusta u Pančevu, uz muzički, filmski i strip program, kojim skreće pažnju na savremene i netradicionalne oblike reprezentacije stvaralaštva lokalnih etničkih zajednica.

Kao alternativa folklornom i tradicionalnom stvaralaštvu, FAMNAZ je fokusiran na plesnu elektroniku, rok, industrijal, ska i indi muziku, kao i na film i strip na jezicima određenog broja od ukupno 23 etničke zajednice koje žive na teritoriji grada Pančeva.

Nulto izdanje FAMNAZ-a nudi program ograničen na mađarsku, slovačku i rumunsku zajednicu, uz specijalne goste iz Bosne i Hercegovine, a organizatori se nadaju da će taj koncept biti u mogućnosti sledećih godina da postepeno prošire na sve etničke grupe u lokalnoj sredini.

Program u Domu omladine Pančeva počinje otvaranjem izložbe savremenog rumunskog stripa “Jungle” – zbirke stripova najaktivnijih rumunskih autora mlađe generacije (urednik izdanja je Cristian Prandea), kao što su George Roman, Sorina Vazelina, Maria Surducan, Ileana Surducan, Luca Jebeleanu, Tibi Cielo, Feather i Cristian Prandea.

Izložbu “Jungle” otvoriće Sorina Vazelina iz Temišvara kratkom prezentacijom nazanimljivijih strip izdanja na rumunskoj sceni u poslednjih par godina, a moderator će biti Vladimir Palibrk.

Prve večeri biće održana i promocija strip-književnog časopisa “Symposion” iz Subotice, koji poslednjih godina objavljuje stripove inspirisane književnim predlošcima, u dvojezičnoj srpsko-mađarskoj varijanti. Publika će moći da na licu mesta na svojim majicama odštampa grafike iz poslednjeg broja “Symposiona”, čiji je autor subotički strip autor Dr Gnoj, kao i da po povoljnim cenama nabavi strip izdanja iz najnovije domaće i regionalne produkcije.

Za završnicu prve večeri FAMNAZ-a najavljen je DJ program u bašti Doma omladine, a nastupaju We Are Creepz iz Temišvara (nu house/techno/post dubstep/uk bass), uz lokalnu podršku VHS Sex Tapes iz Pančeva (funk/disco/deep house).

Naredno veče biće u znaku gitarske muzike, uz koncerte bendova El Buzz (Pančevo), SKAgetHER (Velika Moravica/Subotica), Billy Andol (Sarajevo) i Marienfeld (Pančevo).

FAMNAZ organizuju Udruženje za razvoj kulture “Elektrika” i Dom omladine Pančevo, uz finansijsku podršku Grada Pančeva i Fondacije za otvoreno društvo.

Program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, a ulaz je besplatan.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga