FAMNAZ – Alternativa na jezicima manjina

Od 22. do 24. avgusta, u Pančevu se održava FAMNAZ - Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica

22. avg 2013

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica – FAMNAZ predstavlja od 22. do 24. avgusta u Pančevu – kroz raznovrstan program izložbi, koncerata i radionica – deo šire kulturne scene koja postoji paralelno sa zvaničnom popularnom kulturom u Srbiji, a čiji akteri dolaze iz lokalnih etničkih grupa.

Program FAMNAZ-a, koji su pokrenuli 2012. godine Udruženje za razvoj kulture “Elektrika” i Dom omladine Pančevo, počinje izložbama stripova i ilustracija Gorana Dačeva iz Skoplja i Atile Starka iz Budimpešte, te filmovima slovenačkog režizera Diega Menendeza, specijalnog gosta.

Makedonski strip autor Goran Dačev aktivan je od početka 90-ih godina na regionalnoj sceni, a prepoznatljivim stilom uticao je posredno na razvoj strip scena u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Na FAMNAZ-u predstavlja presek najzanimljivijih momenata iz svog opusa u poslednjih 10 godina. Atila Stark je jedan od retkih strip autora na mađarskoj sceni vizuelnih umetnosti, aktivan i kao ilustrator, autor plakata, dizajner omota za rok bendove…

Specijalni gost FAMNAZ-a, Diego Menendes, otkriva filmovima “We Are Hollywood” i “We Are Laibach” tajne novog dokumentarno-igranog žanra nazvanog politički horor.

Menendes će predstaviti deo filmskog opusa koji, osim socijalno-kritičke agnažovanosti, karakteriše i upotreba narativnih i montažerskih postupaka koje je teoretičar Branko Vučićević nazvao “Serbian Cutting”, ali u sasvim novom kontekstu kritike lokalnih odjeka globalnih neoliberalno-kapitalističkih stremljenja. Menendes će nastupiti i 23. avgusta na FAMNAZ-u – u formi svog jednočlanog sastava Menendes Brothers, tokom boravka u Pančevu ekskluzivno će proizvesti kratki dokumentarni film.

Prve festivalske večeri u bašti Doma omladine biće održana i promocija kompilacije slovačkih i rusinskih bendova u izdanju omladinskih časopisa Mak i Vzlet, uz mini koncert benda Nastrom iz Kovačice.

Posetioci FAMNAZ-a imaće priliku 23. i 24. avgusta da učestvuju u MC radionici koju će voditi romski reper Kastro, a cilj je da se snimi jedna pesma koja će se kolektivno izvesti na glavnoj bini poslednjeg festivalskog dana.

U muzičkom programu 23. avgusta nastupiće Adora Naiad iz Kisača, Menendez Brothers iz Ljubljane i Zbogom Brus Li iz Novog Sada, a u pauzama FAMNAZ DJ’s, dok su za završnicu, 24. avgusta, najavljeni Lenhart Tapes iz Kovačice-Novog Sada, SIZ – Samoupravna interesna zajednica iz Kumanova, MC Kastro iz Prištine-Niša i Muha Blackstazy iz Novog Sada, prvi romski reper u Srbiji koji se probio iz anonimnosti pevajući na duhovit način o diskriminaciji i svakodnevnim problemima romske populacije.

Osim standardnog repertoara, Muha će izvesti i nekoliko novih pesama nastalih od izdavanja njegovog poslednjeg albuma.

U pauzi nastupa najavljeno je preslušavanje kompilacije rusinskih i slovačkih bendova u izdanju časopisa Vzlet i Mak.

Vzlet (na slovačkom jeziku) i Mak (na rusinskom) nedavno su objavili CD kompilaciju autorskih bendova iz Vojvodine „Mak & Vzlet“ sa ukupno 21 numerom različitih muzičkih žanrova – od roka, pank-roka, metala do hip-hopa, elektro i eksperimental zvuka.

FAMNAZ je organizovan uz finansijsku podršku Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Prijatelji festivala su: Kancelarija za mlade Pančeva, organizacije In Medias Res, Nacionalni savet Makedonaca Pančevo, KUD Petefi Šandor, Demokratski pokret Roma i klub Štab Pogon.

Nulto izdanje FAMNAZ-a održano je krajem avgusta 2012. u Pančevu, uz muzički, filmski i strip program koji je ponuđen kao izbor stvaralaštva više od 20 etničkih zajednica, koliko ih živi na teritoriji grada Pančeva.

Nulto izdanje FAMNAZ-a bilo je ograničeno na mađarsku, slovačku i rumunsku zajednicu, uz specijalne goste iz Bosne i Hercegovine.

Ulaz na FAMNAZ i ove godine je besplatan, a program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga