Fajon: Srbija se nalazi u nekoj vrsti političke krize

EU komesar za proširenje 6. i 7. februara dolazi u Beograd

23. jan 2020

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon i izrazila zabrinutost zbog najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave.

Ona je u autorskom tekstu za NIN navela da njima u Evropskoj uniji (EU) kao glavna briga ostaju mediji.

Fajon, koja je i šef Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, ukazuje da su činjenice da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, „što je nedopustivo“.

„A, govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti“, napisala je ona.

Fajon je ukazala da vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini, kao i da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje.

„Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave“, predočila je ona.

Fajon ukazuje da je Srbija veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana, njena uloga je bitna za mir i stabilnost u regionu, a istovremeno je i najspremnija zemlja da postane prva sledeća članica EU.

Moja želja je da u ovom momentu Srbija ostvari opipljive rezultate te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme, ocenila je ona.(FoNet, foto: N1)

EU komesar za proširenje 6. i 7. februara u Beogradu

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će 6. i 7. februara sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom posetiti Beograd, što će, kako je saopštila, biti prilika da se „detaljno razmotre sva aktuelna politička dešavanja”.

“Imala sam uvid u Predlog zakona o smanjenju izbornog praga i svakodnevno pratim političku raspravu o toj temi“, navela je Fajon u pisanom odgovoru za RSE povodom inicijative vladajuće Srpske napredne stanke (SNS) za promenu izbornog zakona, kojim bi se izborni census spustio sa pet na tri procenta izašlih birača.

Poslanička grupa SNS je 21. januara podnela Skupštini Srbije inicijativu za zakonske izmene uz obrazloženje da će smanjenje cenzusa na tri odsto doprineti da novi saziv parlamenta „adekvatnije oslikava raspoloženje građana“, te da će to doprineti demokratičnosti procesa.

Tanja Fajon izjavila je ranije da je zabrinuta idejom o smanjenju cenzusa, kao i da su „promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma opasne taktike.“

“Želim da Srbija i njeni građani napreduju na konstruktivan i smiren način bez negativne ili nacionalističke retorike, kako bismo postigli najbolje moguće rezultate za dobrobit svih u našim razgovorima kojima posreduje Evropska unija. Parlamentarni izbori u Srbiji značajno će ove godine obeležiti dalji proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana“, navodi za RSE Fajon, koja je i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Dan ranije na predložene promene izbornog zakona reagovao je i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju.

„Pomno pratim sva politička dešavanja u Srbiji“, izjavio je on i dodao da će „razmotriti najnoviju zakonodavnu inicijativu kada budemo procenjivali rezultate međuparlamentarnog dijaloga pre izbora.“

Vladimir Bilčik je, zajedno sa Tanjom Fajon, bio u delegaciji Evropskog parlamenta, koja je posredovala u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima, vođenom prethodnih meseci u Srbiji između predstavnika vlasti i opozicije.

Deo opozicije najavio je bojkot redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za proleće, navodeći da ne postoje fer uslovi za njihovo održavanje.

(FoNet, Radio Slobodna Evropa, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga