Fajon: Nasilje na tribini SNS poput rušenja u Savamali

"Upravo ovakvi incidenti su lakmus papir kada je u pitanju stanje vladavine prava u Srbiji"

20. jan 2017

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon uporedila je prebijanje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava na tribini SNS, na kojoj je govornik bio Veselin Šljivančanin, sa slučajem bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj.

Ona je za list Danas istakla da su slučajeva poput ova dva pokazatelji vladavine prava u Srbiji.

„Uvek ću strogo osuditi nasilje bilo kakve vrste. Žao mi je što je došlo do ovog incidenta i iskreno se nadam da će istraga pokazati i osuditi krivce“, istakla je Tanja Fajon.

Ona kaže da je iz medija saznala da su mladi aktivisti bili napadnuti i pretučeni zbog toga što su zviždali osuđenom ratnom zločincu.

„Iako to možda nije pristojno, svakako pozdravljam njihovu osudu pojavljivanja ratnog zločinca na nekoj tribini“, ocenjuje poslanica Evropskog parlamenta.

Ona je dodala da su mladi na Balkanu siti priče o ratovima i da jednostavno žele da prekinu sa krvavom prošlošću i da putem konačnog pomirenja u regionu ostvare bolju budućnost za sebe.

„U tom smislu podržavam i snažniji glas civilnog, nevladinog sektora i verujem da će kako Srbija napreduje na EU putu biti sve glasniji i glasniji“, smatra Fajon.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se u Srbiji kroz proces EU integracije utvrdi vladavina prava.

„Upravo ovakvi i slični incidenti – spomenuću samo ono što se dogodilo proteklog proleća u Savamali – su lakmus papir kada je u pitanju stanje vladavine prava u Srbiji. Ovde mislim i na pravo do slobode izražavanja, na slobodu medija, na nivo demokratičnosti, itd. Želela bih da svi građani Srbije, bez obzira na to kojoj manjini pripadaju, mogu slobodno i bez straha da žive onako kako žele, da slobodno izražavaju svoje stavove i pri tom da budu kritični. U suprotnom, država i njen duh nazaduju“, zaključila je Tanja Fajon.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga