Fajon i Bilčik pozvali na smanjenje tenzija i povratak na proevropske politike

"Očekujemo da vlasti u potpunosti primene sve obaveze koje su preuzeli tokom tri kruga Interpartijskog dijaloga”

08. maj 2020

Evropski poslanici, posrednici u interpartijskom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji, pozvali su na deeskalaciju napetosti, uklanjanje tenzija između stranaka i u medijskom okruženju, ali i povratak zemlje na proevropske politike.

U reakciji na nedavne incidente, “uključujući današnji nasilni događaj ispred Skupštine Srbije, kao i na najavu izbora u Srbiji 21. juna 2020. godine”, evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su u zajedničkoj izjavi ukazali da je, u vreme kada zemlja izlazi iz vanrednog stanja, važnije nego ikad da „sve političke snage i građani imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa”.

Kako su naveli, niko ne bi trebalo da bude izložen nepotrebnim rizicima tokom predizborne kampanje i tokom samog glasanja.

Ukazujući da će posledice krize izazvane korona virusom „dovesti do ograničenja normalnih uslova za sprovođenje izborne kampanje”, Fajon i Bilčik ističu da je uloga medija važnija nego ikad i dodaju da su „promene u oblasti medija, njihove uloge, kao i regulacija javnih servisa, ključni za uspešan izborni proces”.

“Zabrinuti smo zbog polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke, ali i lične napade i eskalaciju tenzija. Odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, da se suprotstavljaju govoru mržnje, da izbegavaju otežavajuće društvene podele tako što će poštovati političke protivnike i da ne dovode javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje“, naveli su Fajon i Bilčik.

Oni su pozvali političare da smanje tenzije i „ponovo se fokusiraju na proevropske politike koje su u duhu demokratskog društva i koje promovišu razvoj zemlje i prosperitet srpskog naroda”.

Medije su pozvali da objektivno i profesionalno izveštavaju u interesu građana, a građane i sve političke snage da se uključe u izborni proces, kako bi se osigurala najšira moguća zastupljenost različitih ideja, koje utiču na pluralizam i jačanje demokratije.

“I dalje pažljivo pratimo uslove za održavanje parlamentarnih izbora i očekujemo da vlasti u potpunosti primene sve obaveze koje su preuzeli tokom tri kruga Interpartijskog dijaloga”, naveli su Fajon i Bilčik, dodajući da je Vlada Srbije preduzela neke pozitivne mere, ali je potreban veći napredak.

Oni su najavili da će sa ODIHR-om i drugim partnerima utvrditi da li je u vreme trenutne krize moguće rasporediti posmatrače izbora, kako bi međunarodna zajednica mogla da proceni ukupne uslove za održavanje parlamentarnih i opštinskih izbora 2020. godine.

“Građanima Srbije upućujemo najtoplije misli u ovim teškim vremenima krize COVID-19”, poručili su Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

„Evropska unija stoji rame uz rame sa građanima Srbije, što dokazuje i politička, finansijska i medicinska pomoć, koja je bez presedana“, naveli su oni, dodajući da je Zagrebački samit od 6. maja dokazao da EU ostaje „partner broj jedan” za Srbiju.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga