- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fajon: Da li ovakvu Srbiju želimo u EU?

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je na Plenarnoj skupštini povodom izveštaja o Srbiji da je u razgovoru sa građanima Srbije, naročito mladima čula da je nemoguće dobiti posao bez članstva u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, kao i podmićivanja državnih službenika. Izveštaji nevladinih organizacija pokazuju konstantno kršenje zakona, ukazavši na nerešen slučaj Savamale. Predstavnici medija su zastrašivani, čak i fizički napadani, dodala je ona.

– Pitam se da li je to ta Srbija koju želimo kao članicu evropske familije? Da li je ta Srbija sposobna da dosegne standarde demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava? Da li to želimo da postignemo otvarajući poglavlja 23 i 24 – zapitala se Fajon, dodavši da se “plaši da ne”. Ona je i rekla ako EU nastavi da žmiri na unutrašnja dešavanja u Srbiji zarad stabilnosti u regionu, da će to biti greška.

– Kao važan faktor u region, želim da se Srbija razvija u prosperitetnu, ekonomski i društveno stabilnu zemlju, gde je demokratija način življenja, ne samo reč na papiru. Gde je vladavina prava jača od interesa onih koji sun a vlasti, gde svako može izraziti svoje mišljenje bez straha od posledica – rekla je Fajon.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!