Fajon: Bezvizni režim ostaje do daljnjeg

Nacrt koji je u ponedeljak izglasan u Komitetu predviđa oštre kriterijume za ponovo uvođenje viza i vezuje ruke zemljama članicama da takvu meru uvedu bez odobrenja EP i Evropske komisije

08. apr 2013

Predlog rezolucije o suspenziji bezviznog režima, koji je u ponedeljak izglasan u Evropskom parlamentu, na duže vreme blokira mogućnost da se zemljama Zapadnog Balkana ponovo uvedu vize za putovanja u šengensku zonu, ocenila je potpredsednica Komiteta Tanja Fajon.

„Posle današnje odluke je jasno da Evropska unija neće još neko vreme biti u mogućnosti da privremeno suspenduje bezvizni režim za zemlje Zapadnog Balkana“, poručila je Fajon, nakon što je Komitet velikom većinom glasova usvojio predlog rezolucije.

Taj predlog predstavlja odgovor Evropskog parlamenta na zahtev nekoliko zemalja članica da se omogući da se građanima država iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, po hitnom postupku ponovo uvedu vize.

Nacrt koji je u ponedeljak izglasan u Komitetu predviđa oštre kriterijume za ponovo uvođenje viza i vezuje ruke zemljama članicama da takvu meru uvedu bez odobrenja EP i Evropske komisije.

Nakon što ova rezolucija bude usvojena na plenarnoj sednici EP, Evropska komisija i Savet neće moći da menjaju postojeći sistem viznih olakšica bez konsultacija sa EP, a procenjuje se da zbog toga mehanizam za suspenziju bezviznog režima neće stupiti na snagu bar još godinu ili dve.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga