FAJON-ALTMAN: Moguće otvaranje Pandorine kutije

Referendum dodatno diskvalifikovao Dodika u međunarodnoj zajednici

29. sep 2016

Protekle nedelje sam upozorila da su napetosti izazvane odlukom o sprovođenju referenduma o državnom prazniku u Republici Srpskoj, na odmet i da se zbog ovakvih situacija država sporije kreće na EU putu i vraća unazad. Na početku te sedmice smo bili svedoci pozitivne odluke Saveta ministara EU o prosleđivanju aplikacije za članstvo BiH Komisiji, koja je sada na redu i treba poslati upitnik BiH, na jednoj strani, i povećane napetosti, na drugoj strani, dakle dobili smo dve poruke iz BiH koje su praktično kontradiktorne, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, komentarišući ishod i moguće posledice referenduma u Republici Srpskoj.

Fajon smatra da je održani referendum „u neku ruku“ indikator stanja pravne države u BiH.

– Isto tako mislim da na pitanja o ustavnosti i valjanosti referenduma treba da se odgovori unutar BiH, u skladu sa uređenjem države i zakonskim okvirima, a ne da se odgovor i odobravanje ovoga traže izvan BiH. Bojim se da ovakvi referendumi mogu otvoriti Pandorinu kutiju i izazvati efekat snežne grudve, što u ovom trenutku nikako ne bi bilo dobro za stabilnost regiona. Očekujem da će se dalje odluke vezane za ishod referenduma donositi u skladu sa ustavom BiH, uz poštovanje institucija BiH i u duhu umirenog i tolerantnog dijaloga svih naroda BiH. Ujedinjenost i stabilnost države su naime od ključnog značaja za postizanje daljeg napretka na EU putu, a prevashodno za bolji život građana, naročito mladih ljudi, poručuje Tanja Fajon.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, navodi za Danas da je ishod referenduma „naravno“ bio očekivan, kao i da EU i SAD „nimalo nisu oduševljene“ što je Dodik insistirao da se to glasanje održi.

– Referendum se doživljava i kao pokušaj da se zada udarac drugim entitetima u BiH i Zapadu, kao i da se održi u životu pretnja otcepljenjem Republike Srpske. Ipak, sve ove akcije samo dodatno diskvalifikuju Dodika u očima međunarodne zajednice, sa izuzetkom Rusije, odnosno on se ne doživljava kao pouzdan i odgovoran političar, smatra nemački politikolog.

„Izolacija Dodika najrealniji ishod“

Moskva – Referendum u RS preti da podstakne jače konfrontacije između međunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika, a u te konfrontacije mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocenio je ruski Komersant, preneo je Tanjug. Komersant tvrdi, pozivajući se na diplomatske izvore u Bosni, da se međunarodna zajednica našla u teškoj situaciji. „Da ignoriše referendum, koji je za nju svojevrsni šamar, ne može, a da snažno kazni RS – to bi samo pojačalo napetosti u regionu. Zato je najrealniji ishod izolacija Dodika i podrška njegovim oponentima u RS, koji su manje radikalno nastrojeni“, piše Komersant.

(M. Stojanović, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga