Fajgelj sada manipuliše i spomenikom žrtvama Racije!?

"Mi nismo išli da se fotografišemo sa tim spomenikom kao ordenom. Uradio je to već pomenuti, i to iz vrlo upitnih razloga"

29. okt 2013

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj populistički svojata spomenik žrtvama Novosadske racije na Štrandu, iako nije bio niti inicijator, niti organizator postavljanja, kaže Mina Jurišin, sekretarka udruženja „Racija 1942“ iz Čuruga.

Prema njenim rečima, način na koji Fajgelj manipuliše sa spomen-pločom koja podseća na stradanje žrtava fašizma isključivo politički i kalkulantski.

„Naše udruženje je pokrenulo inicijativu, gradonačelnik Miloš Vučević nas je primio odmah po stupanju na funkciju, shvatio kao opravdanu potrebu za postavljanjem spomenika, podržao nas i učinio to. Dakle, toliko o tome ko je inicirao postavljanje spomenika, ko je shvatio i realizovao tu inicijativu. To nikako nije dr. Fajgelj. Ali mi nismo išli da se fotografišemo sa tim spomenikom kao ordenom. Uradio je to već pomenuti, i to iz vrlo upitnih razloga“, kaže Jurišin za 021.

Spomen-ploča na „Štrandu“ je rad akademskog vajara Ljubomira Šćepanovića iz Novog Sada, koji je svoje umetničko delo ustupio besplatno.

Reč je o crnoj granitnoj kocki na kojoj je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku ispisano: „Ovde na omiljenom kupalištu snage fašističkog okupatora su u Novosadskoj raciji bacale građane Novog Sada pod led. Za većinu žrtava jedina krivica je to što su rođeni kao Srbi i Jevreji“. Ispod teksta urezan je datum 23. 1. 1942 – 23. 1. 2013. i reči „Novi Sad pamti“.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga