- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fajgelj podneo neopozivu ostavku

Direktor Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) Andrej Fajgelj saopštio je danas da je podneo neopozivu ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, napada masovnih medija, opozicije i vlasti na rezultate te instutcije.

“Udesetostručene aktivnosti proglašavaju za sramotu, pošteno zarađenu platu za korupciju. Plan establišmenta za Srbiju je trka do dna: da radimo što manje, uradimo što manje i zaradimo što manje”, napisao je Fajgelj u saopštenju povodom ostavke.

Umetnici iz cele Srbije su započeli bojkot KCNS nakon zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je trebala biti održana 15. oktobra 2013. godine.

Od tada Andreja Fajgelja organizacije i stranke optužuju za cenzuru, a nedavno ga je Nova stranka optužila političku organizaciju Treća Srbija, čiji je Fajgelj član, i koja je deo gradske vlasti u Novom Sadu, da će članici Treće Srbije Aleksandri Mandarić na ime savetničkih usluga u Kulturnom centru Novog Sada isplaćuje do kraja godine ukupno 11.000 evra.

“Pošto rad i rezultati ne znače ništa, ostala je samo jedna stvar koju mogu da uradim pred sve većim pritiscima. Dajem neopozivu ostavku na funkciju direktora KCNS. Dve i po godine sam raspolagao budžetom od milion evra godišnje. Funkciju napuštam sa istim stanom, autom i računarom koje sam imao pre nego što sam stupio na nju. To je najvrednija imovina koju moja šestočlana porodica poseduje. Vraćam se profesuri”, napisao je Fajgelj povodom ostavke.

Fajgelj je na poziciju direktora došao nakon što je prethodni Laslo Blašković smenjen uz obrazloženje da je istakao zvaničnu tablu sa nazivom Kulturnog centra na latiničnom pismu.

Nakon smene gradske vlasti predvođene Demokratskom strankom, nova vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom 2012. godine je u stranačkoj raspodeli dodelila resor upravljanja gradskim kulturnim institucijama bivšim članovima pokreta Dveri, odnosno Trećoj Srbiji, koji su isključeni iz stranke nakon lokalnih izbora od 6. maja iste godine.

Žurka povodom Fajgeljove ostavke – Večeras Isus pije šampanjac

Aktivisti neformalne grupe građana iz Novog Sada pod nazivom Novosadsko ubrojčavanje, organizovaće večeras ispred Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) akciju “Večeras Isus pije šampanjac”, zbog kako navode “proslave ostavke direktora Andreja Fajgelja”.

“Skoro tri godine smo pratili poteze Andreja Fajgelja i štetu koju je ovaj politički kameleon svojim nekulturnim politikama, izjavama, i potezima nanosio zajednici, i dočekali da mu vidimo leđa sa ove pozicije u KCNS”, piše na Fejsbuk (Facebook) stranici ove inicijative.

Ime inicijative je nastalo nakon jednog od projekata KCNS, u kojem je pokrenut konkurs za pronalaženje srpskih reči za engleske izraze koji su se odomaćili u jeziku, pa je za reč “digitalizacija” tada izabrano “ubrojčavanje”.

“Večeras spontano okupljanje za sve zainteresovane povodom ostavke Fajgelja, uz šampanjac i druženje. Ovo nije protest, ovo je proslava za vas”, piše na internetu, a grupa je izrazila i nadu se da će Novosadsko ubrojčavanje biti primer kako građani treba da kontrolišu rad onih koje plaćaju da vode kulturne politke.

U nazivu događaja naveden je Isus, jer je jedan od prvih poteza Andreja Fajgelja kao direktora KCNS bila zabrana izlaganja dela umetnice Danijele Tasić, u kojem je prikana je ljudska figura bez lica na raspeću sa novčanicama u rukama.

LSV zahteva detaljnu proveru Fajgeljevog rada u KCNS

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Novog Sada ocenio je danas da je odlazak Andreja Fajgelja sa funkcije direktora Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) “dobra i važna” za dalje funkcionisanje te institucije, ali je uputila i zahtev da se detaljno proveri finansijsko poslovanje.

“Budući da je njegov mandat obeležen aferama, Gradski odbor LSV zahteva i detaljnu proveru finansijskog poslovanja Kulturnog centra i svih ugovora koje je Fajgelj potpisivao”, piše u saopšenju stranke.

LSV je uputila i zahtev gradskoj vlasti da se “opredeli o njegovom učinku i rezultatima”, te da preduzme odgovoran potez i Fajgelja smeni, a ne samo da formalno usvoji njegovu ostavku.

“Nakon svega što je učinio tokom dve godine mandata na čelu KCNS, nedopustivo je da se Fajgelj izvuče od odgovornosti tako što podnosi ostavku jer se nadurio na medije”, piše u saopštenju.

LSV je ranije zatražila da gradska vlast smeni Fajgelja zbog “unižavanja KCNS i bruke koju je naneo Novom Sadu, zbog afera i spornih poslova sa javnim preduzećem ‘Informatika’, kao i sumnjivog finansiranja savetnice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!