Fago: NATO je u interesu svima koji su za sigurnost BiH i njenih granica

"Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i promovisanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu"

06. maja 2019

Komandant Zajedničke komande NATO Admiral Džejms Fago izjavio je da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Bio sam u BiH pre više meseci, nisam nikada BiH izgubio iz vida. Ova zemlja ima ključnu ulogu za evropski mir i promovisanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Fago posle sastanka sa ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš.

On je ocenio da BiH treba da usvoji godišnji nacionalni program (ANP), koji će, kako je kazao, državi doneti stabilnost i sigurnost.

Fago je naveo da je NATO u decembru prošle godine ponudio BiH da podnese ANP, navodeći da je to „dizajn kako BiH vidi svoje Oružane snage, a ne šta Brisel govori kako one treba da izgledaju“.

„Videli smo mnogo diskusija, ja u potpunosti podržavam program i želim da bude podnet. Kada se to desi, dobićete stabilnost i sigurnost i Oružane snage koje će voditi ka prosperitetu“, rekao je on.

Komandant Zajedničke komande NATO naglasio je da su operacije ovog vojnog saveza odbrambene, a ne ofanzivne.

Komentarišući stav RS, koja insistira na vojnoj neutralnosti BiH, Fago je kazao da je Republika Srpska „u proteklih nekoliko godina menjala mišljenje“.

„Bili su za NATO i MAP (Akcioni plan za priključenje NATO), sada nisu. ANP je pitanje kako vi želite da dizajnirate vaše oružane snage“, rekao je on.

Uslov da bi BiH aktivirala MAP je usvajanje ANP-a, na šta ne pristaju političari iz RS, mada je BiH, uključujući i srpsku stranu, još 2009. godine podnela zahtev za članstvo u NATO.

U ime BiH tada je to uradio predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović iz SNSD.

Komandant Zajedničke komande NATO ocenio je da je NATO „u interesu svima koji su za sigurnost zemlje i njenih granica, te da je to vrlo važno za ekonomski prosperitet BiH“.

„NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa BiH, što naglašava važnost ove zemlje za NATO i Balkan. NATO je zahvalan BiH na dugogodišnjem doprinosu u operacijama podrške za mir u svetu“, istakao je Fago.

Prema njegovim rečima, NATO i BiH su počeli raditi zajedno na reformi odbrambenih institucija još 2006. godine, kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir, dodavši da BiH treba da nastavi da napreduje tako što će svoje snage učiniti modernijim.

„Poboljšanja će dati Oružanim snagama sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda, ali i pomoć u inostranstvu“, dodao je komandant Zajedničke komande NATO.

Fago je rekao da NATO pruža podršku BiH, uključujući i kroz rad NATO štaba u Sarajevu.

„Spremni smo da pružimo pomoć i savete Oružanim snagama BiH i ministarstvu bezbednosti i ostalim institucijama“, dodao je on.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da očekuje od svih predstavnika vlasti da intenzivno rade na primeni onoga što je predviđeno zakonom.

„Interes nam je primena pregleda obrane koje je Predsedništvo usvojilo 2016. godine, samim tim i usvajanjem Prvog nacionalog godišnjeg nacionalnog programa koji pomaže da se aktivira MAP, odnosno da iz pasivne bude u aktivnoj fazi“, navela je ona.

Ministarka odbrane BiH je rekla da ona sama ne može podneti ANP, već da to mora biti odluka Predsedništva BiH i Saveta ministara BiH.

„Još uvek ne postoji takva odluka“, navela je Pendeš.

Ona je dodala da BiH ima zakonsku obavezu da formira rezervni sastav Oružanih snaga, ali da tu obavezu ne može da ispuni zbog nedostatka sredstava.

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO u Napulju, koju predvodi admiral Fago, boravi danas u poseti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga