Facebook, Google, Amazon i Apple negiraju monopol u digitalnom svetu

"Nakon višečasovnog saslušanja predsedavajući Kongresa SAD i član Demokratske partije Dejvid Sisilin zaključio je da ove kompanije kakve danas postoje, imaju monopol i da treba da budu pravilno regulisane, te da ostanu odgovorne"

31. jul 2020

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije – Facebook, Amazon, Google i Apple odbacili su pred američkim Kongresom optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i naklonost demokratima u američkoj predsedničkoj kampanji.

Nakon višečasovnog saslušanja predsedavajući Kongresa SAD i član Demokratske partije Dejvid Sisilin zaključio je da ove kompanije kakve danas postoje, imaju monopol i da treba da budu pravilno regulisane, te da ostanu odgovorne. Dodao je i da Amerikanci moraju da naprave izbor – ili će imati demokratiju ili će imati bogatstvo koncentrisano u rukama nekolicine – jer ne mogu imati oba.

Podsetimo, u uvodnom obraćanju predsedavajući Kongresa SAD i član Demokratske partije Sisilin je iskoristio priliku da napadne snagu velikih IT kompanija, navodeći da ove platforme imaju “moć privatne vlade”, te da su Sjedinjene Američke Države uvek bile u ratu protiv monopolskog ponašanja kompanija.

Dok su se demokrate usredsredile na saslušanje o antimonopolu tehnoloških kompanija, Republikanci su fokus stavili na njihovu antikonzervativnu pristrasnost.

Mark Zakerberg iz Facebook-a, Jef Bezos iz Amazona, izvršni direktor Google Sandar Pičaj i Tim Kuk iz Apple-a, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet hiljada milijardi dolara, u saslušanju putem višesatne video konferencije, odgovarajući na pitanja poslanika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u onlajn oglašavanju, i poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje, i prvi put da se Bezos pojavio pred poslanicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšte zloupotrebu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su, takođe, tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Džim Džordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristalicama, a prethodno je predsednik Donald Tramp zapretio da će „uneti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Džordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Džou Bajdenu, Pičaj je odgovorio: „Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački“.

Republikanski predstavnik Met Gec izvršio je pritisak na Zakerberga, optužviši moderatore Facebook-a za nepovoljne objave o konzervativcima, na šta je prvi čovek Facebook-a odgovorio da su oni neutralni.

„Želimo da budemo platforma za sve ideje, bez pristrasnosti“, rekao je Zakerberg.

Demokrata Dejvid Čičlajn, predsednik pododbora za zaštitu konkurencije, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski učinak“, te da njihova tržišna prevlast „ubija male preduzetnike“.

Tako je Google optužio za krađu onlajn recenzija firme Yelp, na šta je Pičaj odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se zasnivaju takve objave.

„Ponašamo se prema najvišim standardima“, poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Zakerberg je opravdavao  svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio „sićušna aplikacija za deljenje fotografija“, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije negirao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavaca) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja.

„Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih“, rekao je.

Tim Kuk je odbacio optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store.

„S tim se ne slažem“, rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu da pišu aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Izvršni direktor Alfabeta, u čijem je posedu između ostalih i Gugl, Sundar Pičair suočio se sa najvećim brojem pitanja.

Pored tvrdnje da postoji sukob interesa između pružanja javnih informacija i Guglovog poslovnog modela, koji prodaje oglase i nastoji da zadrži korisnike na vlastitim veb sajtovima, iznete su i optužbe da Gugl sarađuje sa kineskim oružanim snagama. Pičair je negirao da njegovi zaposleni deluju protiv američkih interesa, kao i da je tvrdnja o saradnji sa kineskom vojskom – lažna.

Saslušanje četvorice najbogatijih ljudi na svetu trajalo je skoro 6 časova.

(N1/Nova.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga