Fabrici osudio incident: Izbori su test demokatije

"Opozicija treba da izađe na izbore"

08. maj 2020

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici osudio je incident koji se danas dogodio ispred Skupštine Srbije, ocenivši da to „nije dobar znak“ i nijedan čin nasilja nije deo demokratije. Rad treba da se odvija u parlamentu, rekao je Fabrici u emisiji „Oko“ na RTS, govoreći o sukobu poslanika Dveri sa poslanicima Srpske napredne stranke, pre svega sa Marijanom Rističevićem.

Kada govorimo o izborima, rekao je Fabrici, pitanje izbora je pitanje poverenja ljudi u izborni proces, da budu sigurni da će glasati i da će se njihov glas računati i napraviti neku razliku.

Organi vlasti su ti koji treba da obezbede pravičnost, transparetnost u izbornom procesu, a opozicija treba, po našem mišljenju, da učestvuje na izborima, da budu kritični prema vlastima, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Fabrici je predočio da se demokratija ostvaruje kroz izbore, uz naglasak da ovo što se dogodilo u parlamentu više neće dešavati.

Osuđujemo čin nasilja, to nije demokratija, rekao je Fabrici koji ističe da se to dešava i u parlamentima u svetu, ali nije normalna stvar.

Fabrici je najavio da će Evropska komisija objaviti izveštaj o napretku Srbije u proteklih 12 meseci, ne želeći da komentariše ovonedeljni izveštaj Fridom hausa o Srbiji.

Izveštaj ima određeni kredibilitet, ali mi pravimo sopstvenu procenu i ne možemo da najavimo šta će biti u izveštaju kao rezultat promišljanja, rekao je Fabrici, uz napomenu da će Komisija izneti sopstveni stav o situaciji sa medijima.

„Izbori će biti test demokratije“

Na pitanje kakav je stav EU o najavi bojkota izbora, Fabrici je rekao da će izbori biti test demokratije u Srbiji.

Nemate drugi način da testirate demokratiju, nego kada dođu izbori i kako će se oni sprovesti. Mi smo i ranije rekli da uslovi za održavanje izbora moraju da se unaprede i godinama dajemo preporuke, kao i ODHIR, napomenuo je Fabrici i podsetio i na preporuke međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Odnosi između EU i Srbije su bolji nego pre dva meseca

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je da su odnosi između Evropske unije i Srbije bliski i bolji nego pre dva meseca i da postoji želja obe strane da se učini još više.

„Kriza izazvana pandemijom korona virusa podstiče na jaču saradnju i pokazala je da Brisel i Beograd dele iste izazove i da je Srbija deo zajedničkog zdravstvenog i ekonomskog sistema“, rekao je Fabrici tokom onlajn panela „Dan Evrope 2020“, posvećenog 70. rođendanu EU.

Fabrici je izneo podatak da je EU odredila 3,3 milijarde evra kao pomoć zemljama Zapadnog Balkana i da će, pored toga, tokom godine biti napravljen robustan plan ekonomskog oporavka regiona.

„To bi trebalo da bude praćeno elementom odgovornosti, odnosno sprovođenjem reformi u zemljama Zapadnog Balkana“, ocenio je Fabrici.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga