Fabrici: Nema ublažavanja uslova za članstvo u EU

"Nema omekšavanja uslova. Put do EU je veoma jasan"

06. feb 2018

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas na predstavljanju Strategije proširenja EU da je ovo istorijski dan za ceo Zapadni Balkan koji ima jasnu evropsku budućnost, ali da pre članstva moraju da se reše sva otvorena pitanja.

„Nema omekšavanja uslova. Put do EU je veoma jasan“, rekao je Fabrici i dodao da svih šest država treba da reše bilateralna pitanja i da proces pomirenja mora da postoji.

Fabrici je rekao da je ovo prvi put da je Srbiji dat indikativni datum i da je Strategija „jako dobra vest za Srbiju“.

„To je poziv da se napravi snažan politički iskorak u Srbiji da bi se ta težnja ostvarila. Mislim da je Srbija već krenula u tom pravcu“, rekao je Fabrici, dodajući da treba nastaviti „dobar posao koji je do sada urađen“.

Fabrici je ponovio da su Srbija i Crna Gora predvodnici u procesu proširenja, ali da treba ponuditi perspektivu i drugim zemljama regiona.

„Mi smo porodica i jasno je da imamo zajedničku budućnost“, rekao je ambasador EU.

Strategija, prema njegovim rečima, predstavlja novi dogovor za zapadnobalkansku šestorku jer su napravljene ponude za svih šest zemalja regiona da se približe EU.

Fabrici je izjavio da ima mnogo stvari o kojima treba da se razgovara, uključujući vladavinu prava, slobodno sudstvo, tržišnu ekonomiju, političku odlučnost, a da su ključni pomirenje i normalizacija odnosa s Kosovom.

„Pre ulaska u EU je potrebno da se dogovori i primeni pravno obavezujući sporazum koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane“, rekao je Fabrici.

Dodao je da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili da će pokrenuti novu fazu u normalizaciji odnosa i izrazio uverenje da će dve strane naći dogovor.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je pravno obavezujući sporazum s Kosovom predviđen još ranije i da nije novina, kao i da njegov sadržaj mora proizaći iz dijaloga Beograda i Prištine kako bi se našao održiv način za normalizaciju odnosa na dobrobit građana.

Na pitanje u vezi sa bezbednošnju novinara, Joksimovićeva je osudila napade na novinare i rekla da je stanje u medijima samo jedan segment u vladavini prava.

Dodala je da se radi na pripremi medijske strategije kojom će bolje definisati taj sektor i istakla da je civilno društvo uključeno mnogo više nego u nekim drugim zemljama.

Evropski pokret u Srbiji: Strategija potvrđuje rešenost Unije da postane lider u regionu

Evropski pokret u Srbiji saopštio je da Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, koja je danas predstavljena u Briselu, potvrđuje rešenost Unije da preuzme lidersku poziciju u regionu a da naročito ohrabruje činjenica da je 2025. godina u dokumentu navedena kao okviran rok u kojem bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu punopravne članice.

„Iako sam datum nema obavezujuću snagu, saopštavanje konkretnog roka bi moralo da bude iskorišćeno kao podstrek za brže sprovođenje neophodnih reformi i okončanje procesa koji traje skoro već dve decenije“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, važnost tog dokumenta je u tome što se u njemu prvi put dobija moguća godina pristupanja i to devetnaest godina nakon što je Evropska unija prvi put pomenula da region ima evropsku perspektivu, 15 godina nakon samita u Solunu sa kojeg je upućena poruka da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana, i devet godina nakon što je Srbija zvanično podnela zahtev za članstvo u Uniji.

Oni navode da će reformu pravosuđa, vladavinu prava, slobodu medija, normalizaciju odnosa sa Kosovom i sve one teme koje su u dosadašnjim najavama iz Brisela potencirane kao ključne za dalje integracije, Srbija morati da ostvaruje u što hitnijem roku.

LDP: Nova strategija za proširenje EU istorijska šansa za Srbiju

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas da nova strategija za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan predstavlja „istorijsku šansu“ za Srbiju.

LDP je u saopštenju naveo da Strategija Evropske komisije Srbiji pruža priliku da ubrza proces evrointegracija, ali da je ne oslobađa obaveza „niti nudi prečice na tom putu“.

„Na putu do članstva u EU, Srbija mora odlučno i efikasno da sprovede konkretne političke poteze u okviru pregovaračkih poglavlja u kojima je do sada oklevala. Pregovori sa Prištinom moraju dobiti novu dinamiku, pred nama je postavljen jasan cilj – jasno definisanje odnosa Srbije i Kosova sveobuhvatnim sporazumom“, piše u saopštenju.

Navodeći da pregovaračko poglavlje 31 obavezuje Beograd da redefiniše odnose sa Rusijom, LDP je ocenio da Srbija, kao znak spremnosti da ubrza proces evropskih integracija, mora „odmah staviti tačku na sve spekulacije o diplomatskom statusu ruske baze u Nišu“.

Ukazujući da su vladavina prava i nezavisnost pravosuđa osnovne vrednosti EU kao i da su „isključivo u interesu građana Srbije“, LDP je ocenio da su izmene Ustava Srbije, najavljene za ovu godinu, „osuđene na propast ukoliko nemaju podršku nijednog profesionalnog ni strukovnog udruženja“.

PSG: Strategija u centar pažnje stavlja vladavinu prava, a lažne reforme stavlja po strani

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da se Strategijom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan konačno u žižu pažnje stavlja vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i dobra uprava, a da na stranu stavlja sve „lažne reforme kojima se hvali većina vlastodržaca na Zapadnom Balkanu, u Srbiji svakako“.

U saopštenju PSG navodi da se u Strategiji kritikuje postojeće stanje i zahteva napredak u pitanjima ključnim za dostojanstvo i slobodu čoveka.

PSG je naveo da u Strategiji stoji da „reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i reforma javne uprave moraju da proizvedu stvarne rezultate, a rad demokratskih institucija mora se ozbiljno poboljšati, a da se ekonomske reforme moraju sprovoditi snažno tako da utiču na strukturne nedostatke, nisku kompetitivnost i visoke stope nezaposlenosti“ i da se zbog toga postavlja pitanje „čime se to vlast u Srbiji toliko hvali i zašto su je pojedini zvaničnici EU u prošlosti hvalili i time ugrozili kredibilitet evropske administracije“.

PSG je u saopštenju naveo i da vlast predsednika Srbije i Srpke napredne stranke Aleksandra Vučića „ne zna, ne sme, ne može i neće da gradi Srbiju tako da postane normalna, uređena evropska država, jer je to suprotno svemu na čemu je ta vlast sazdana“.

„Dalje evropske integracije, ali i bolji život građana Srbije moraće da sačekaju promenu vlasti, koja će, verujemo, početi već od skorih beogradskih izbora“, naveo je PSG.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga