Fabrici: Mediji da budu objektivni, posebno u vreme izbora

"Politički animozitet ne treba da pređe u lične napade, a mediji da se ne koriste kao instrument u političkoj borbi"

07. maj 2020

Šef Delegacije Evropke unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da u Srbiji moraju da se smanje tenzije i održavaju debate, a da mediji moraju biti objektivni, posebno u periodu izbora.

„Važno je reći da politički animozitet ne treba da pređe u lične napade. Mediji da se ne koriste kao instrument u političkoj borbi, debata treba da se vodi na korektan način, da se razmenjuju ideje, mi podržavamo takav politički narativ“, rekao je Fabrici za N1.

Govoreći o jučerašnjem samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana o borbi protiv koronavirusa i evropskoj perspektivi tog regiona, koji je održan putem video veze, Fabrici je ocenio da je to bio dobar sastanak i da je važno bilo da se dogodio, uprkos poteškoćama zbog koronavirusa.

„To je bila poruka da je prioritet EU da radi blisko sa Srbijom i Zapadnim Balkanom. Prioriet je bio na pomoći, solidarnosti koju je EU obezbedila za region, ali i solidarnosti i pomoći koja je sa Zapadnog Balkana otišla ka EU, pomoći koju je Srbija dala Italiji, koje je Albanija poslala u Evropu, testovima koje je Srbija poslala na Kosovo. To je bila prilika da se pokaže da je solidarnost dvosmerna„, naveo je Fabrici.

Dodao je da se razgovaralo i o ekonomskom oporavku, što je jedno od ključnih pitanja.

„Evropska unija je već stavila na sto 3,3 milijarde evra za ceo region i svi su se obavezali da nastave zajednički rad. Smatram i da je važno što je Srbija učestvovala na konferenciji i donirala sredstva za izradu vakcine u iznosi od dva miliona evra. Pričali smo i o transportu, prevozu robe, protoku ljudi i usluga. Evropska unija će ubrzo imati novi veliki ekonomski plan za region kako bi pomogla u oporavku ekonomije. Važno je da u zajedničkom oporavku pomognemo jedni drugima“.

Na samitu je malo reči bilo o proširenju, a Fabrici dodaje da je potvrdio specijalno partnerstvo i evro perspektivu regiona.

„Za Srbiju je proširenje reanost, sada više da se fokusiramo na solidarnost, zajednički radi i ekonomske reforme na putu oporavka. Svaka od zemalja je u svojoj fazi perspektive, odnos Srbije sa EU je čvrsto na putu proširenja„, poručio je šef Delegacije EU.

Govoreći o pomoći tokom pandemije, Fabrici je rekao da je pomoć koju je EU dala, ono što su vlasti Srbije i tražile.

„Kada je počela kriza svi su tražili dodatnu medicinsku pomoć: rukavice, maske, respiratore, materijal za laboratorijsko testiranje i Srbija je odmah počela nabavku tog materijala širom sveta i zamolili su nas da pomognemo u transportu tog materijala. Napravili smo takozvani avio most, platili smo troškove transporta, pilote i dozvole za 15 kargo letova koje je Srbija imala. To je iznosilo oko sedam miliona evra u donacijama. Takođe i mi smo kupili materijal za pomoć Srbiji i to je paket pomoći od oko 4,9 miliona evra. Prošle nedelje smo uručili prvih 60 respiratora i kontejnera za trijažu i druge materijale. Ova pomoć je izgrađena i na donacijama, zajmovima koje je EU upućivala Srbiji u proteklih 15 godina. Izračunali smo da je u protekle dve decenije EU odobrila pomoć ili dala zajmove u iznosu od 450 miliona evra„, rekao je Fabrici.

Na tvrdnje da je percepcija u medijima da je mnogo više pomoći stiglo iz Rusije i Kine, Fabrici kaže da gleda podatke i činjenice na terenu.

„Srbija je zemlja koja je na putu pristupanja EU, mi doniramo Srbiji skoro 300 miliona evra svake godine plus zajmovi Evropske investicione banke. Mislim da i građani Srbije mogu da vide koliko EU daje Srbiji i u prošlosti i sada i u budućnosti i kako je ova pomoć važna u napretku Srbije ka Uniji, od zaštite životne sredine, infrastrukture, vladfavine prava, obrazovanja, to je duga i lepa lista“.

Danas je u Srbiji prvi dan od kako je ukinuto vanredno stanje. Neke organitzcije upozoiravju na mogućnost da se neke restirktivne mere nastave i nakon ukidanja ovakvog stanja – kako EU to vidi.

„Postoji legitimna zabrinutost, ljudska prava moraju da ostanu na vrhu naših života. Mere koje se sprovode moraju biti proporcionalne, pravilno usmerene i vremenski ograničene. Dobar pravac je da je stanje ukinuto. Kriza nije gotova, moramo da poštujemo mere i ditancu. Zato je bitno da se zakoni koriste u borbi protiv pandemije. EU će pratiti donošenje zakona. Mi imamo našu procenu i primamo izveštaje NVO. Pripremamo godišnji izveštaj za zemlje kandidate i sačekaću ga pre nego što dam komentar“, rekao je Fabrici.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga