Exit u znaku soula

Direktno iz srca

15. jula 2012

Pretposlednje večeri Exit na glavnu binu je izašla Erika Badu (Erykah), jedna od najpoznatijih svetskih neosoul diva.

Nastup je započeo jedan od članova benda sa DJ uvodom, tokom koga se publika zabavila uz hitove Cypress Hilla i drugih poznatih izvođača, a izlazak Erykah na binu obožavaoci su propratili gromoglasnim aplauzom.

Erykah Badu se zahvalila što je dobila priliku da nastupa na festivalu i rekla da sve što ona i njen bend rade dolazi „direktno iz srca“.

„Hvala vam što ste nam dozvolili da na ovoj bini radimo ono što najbolje znamo, jer to radimo od srca. Sada imam porodicu i u Srbiji“, rekla je Badu i rukom pokazala na prepun prostor ispred Main stagea.

Glavna Exitova bina ne pamti toliko senzualnih fanki i soul ritmova, koji su mnogobrojnu publiku naterali da plešu bez prestanka tokom blizu dva sata dugog nastupa.

Pre Erykah Badu, publiku na glavnoj bini sjajno su zabavili britanski bend Plan B, zajedno sa gostom pod nazivom SFX, koji je u beatbox aranžmanu „otpevao“ neke od poznatih svetskih hitova kao što su „I like to move it“ ili „Ain’t no sunshine“.

Koncert Plan B je nastavljen uz podršku beatboxera SFX-a, a obožavatelji su mogli da čuju velike hitove benda kao što su „Prayin'“ i „Peices“, koje su sa svojim idolima otpevali u glas.

Iznad glavne bine tačno u 21 čas digao se ogroman oblak prašine na prve taktove pesme „You can’t bring me down“, kojom su svoj nastup počeli američki hard core punk bend Suicidal Tendencies.

Već druga pesma koju je bend odsvirao bila je jedna od njihovih najvećih hitova pod imenom „Institutionalized“, koji je u publici izazvao potpuni haos i takozvanu „šutku“ u prvim redovima.

Pevač benda i jedini stalni član Mike Muir silazio je više puta u publiku i pevao sa njima. Poručio je svojim obožavateljima da se mnogo loših stvari dešava svaki dan i da se  politika neprestano meša u živote ljudi, ali da je tu muzika koja nudi slobodu.

„Život je često nepravedan, ali mi imamo muziku. Ona nam ne služi da se uklopimo u takav svet, već nam donosi slobodu“, rekao je Mike nakon čega su počeli i prvi taktovi pesme „Freedumb“.

Bend je odsvirao i sjajnu pesmu „Cyco Vision“, nakon čega je pevač Mike pozvao nekoliko desetina svojih obožavatelja na binu da mu se pridruže, sa rečima „ovo je koncert za vas, ovo je vaše vreme“, pa se skakanje i pevanje za najbrže fanove nastavilo zajedno sa članovima benda.

Suicidal Tendencies su se već jednom predstavili publici Exit festivala nastupom na Explosive bini pre nekoliko godina.

U ponoć je pred prepunom Fusion binom nastup počeo i metal bend Hatebreed iz Amerike, koje su obožavaoci dočekali sa ogromnim uzbuđenjem i već tokom prvih taktova nastupa publika je skakala kao jedan.

Na istoj bini su tokom večeri nastupili i Sean Kuti & Egypt 80 iz Nigerije, koji na ovogodišnjem Exitu nastupaju u sklopu projekta „Multikulturalizam u muzici”, čiji je
cilj da pokrene saradnju po pitanju muzičkog multikulturalizma u celoj Evropi.

U okviru ovog projekta, na Exitu će se predstaviti i sastav Buraka Som Sistema koji nastupa na istoj bini poslednjeg dana festivala, a ceo program Reagge bine odigrava se u znaku ovog programa.

Tokom treće večeri Exita na Fusionu su nastupili i domaći bendovi Električni orgazam, Obojeni program i Goribor.

Nastupi na atraktivnoj i sjajno osvetljenoj Dance areni počeli su 21 čas, nastupom dama – Kristine Lalić i Lee Dobričić, a zatim i Tijane T i poznate Maje Uzelac koje su atmosferu među ljubiteljima elektronske muzike dovele do vrhunca.

Oko dva časa ujutru na Dance areni su se začuli i prvi ritmovi  DJ nastupa Miss Kittin, nakon kojeg je usledio zvezda večeri Richie Hawtin.

Poslednji su na Dance areni nastupili Tobi Neumann i Geddes, koji su svoj muzički blok u pola sedam ujutru radili zajedno, ili popularnije rečeno „back to back”.

Exit festival traje do sutra, kada će nastupiti i poslednji headlineri Guns’n’Roses i Wolfmother.

Ovogodišnji Egzit festival održava se 13. put, a tokom četiri dana će na preko 20 bina nastupiti oko 400 izvođača i umetnika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga