- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Exit Point na festivalu Cinema City

U okviru međunarodne takmičarske selekcije Exit Point, na ovogodišnjem „Cinema City“ internacionalnom filmskom festivalu, koji se održava od 18. do 25. juna u Novom Sadu, naći će se ostvarenja „Crna Venera“ i „Obilaznica“.
Pored njih biće prikazani i filmovi „Kavasakijeva ruža“, „Crni hleb“, „Planina Bajo“, „Limbo“, „Crno i belo“, „Tamara Dru“, „Kada napuštamo“ i „Magarci“.
Exit Point je takmičarska selekcija koja predstavlja najaktuelnija ostvarenja svetske kinematografije. Izbor 10 odličnih ostvarenja koja sačinjavaju Exit Point, ove godine je posvećen ženama rediteljima, kao i poziciji ženskih likova u filmskim pričama.
Među najintrigantnijim ostvarenjima na ovogodišnjem festivalu nalazi se francuski film „Crna Venera“. Kandidat za Zlatnog lava na 67. filmskom festivalu u Veneciji, reditelja Abdelatifa Kešiša, šokiraće vas neverovatnom i istinitom pričom o Sari Bartman, mladoj Južnoafrikanki, koja je u XIX veku prodata kao roblje u Evropi. Kešiš, dvostruki dobitnik nagrade Cesar, takozvanog francuskog Oskara, uspešno je dočarao jednu od bolnih stepenica na putu sazrevanja čovečanstva, gde se iz neznanja rađaju surovost i indiferentnost.
Rumunska kinematografije je trenutno među najboljim i najaktuelnijim na svetu. Film „Obilaznica“, rumunskog reditelja Bogdana Apetrija, prati 24-časovno odsustvo iz zatvora glavne junakinje, koja se mora suočiti sa najtežnim životnim izborima u samo jednom danu.
Provokativan film češkog autora Jana Hrebejka,“ Kavasakijeva ruža“, vodi nas u uzbudljivi disidentski svet. Ova priča o ljubavi, prevari, prijateljstvu i izdaji u izvedbi sjajnih čeških glumaca nagrađena je na prošlogodišnjem Berlinalu. Hrebejk nas ovim ostvarenjem jasno upozorava da ljudsko pamćenje nije savršeno i da se sećanje na važne istorijske događaje, u jednom momentu, može svesti na puku interpretaciju.
Otkrijte šta je to šokiralo stanovnike malog mesta u Španiji pre više od 70 godina u filmu „Crni hleb“. Na pozadini ubistva čiji je svedok dečak – glavni junak filma, španski reditelj Agusti Viljaronga oslikava priču o buđenju svesti adolescentskog morala i otkrivanju seksualnosti. Naslovna ženska uloga u interpretaciji Nore Navas nagrađena je za najbolju na festivalu u San Sebastijanu, a u drugim ulogama pojavljuju se i slavni Katalonci, Serđi Lopez i Eduard Fernandez.
Premijerno prikazan u Veneciji 2010, debitansko ostvarenje „Kada napuštamo“ nagrađeno je sa 23 prestižna priznanja. Rediteljka Feo Aladag inspiraciju za film pronašla je u kontraverznim običajima pojedninih kultura da se žene, zbog prekršene tradicionalne ili religiozne uloge, kažnjavaju na brutalne načine, a neretko i smrću. Filmnam donosi priču o ženi uhvaćenoj između svojih korena, običaja i želje za boljim životom.
Norveška rediteljka Marija Sodal na „Cinema City-u“ predstaviće ostvarenje nagrađeno za najbolju režiju na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu. Film „Limbo“ plete lepu priču o odrastanju za odrasle, koja će uvući publiku u živote glavnih junaka.
U režiji Viktorije Galardi, argentinski film „Planina Bajo“ govori o relativnim vrednostima stvari, koje zavise od pojedinačne perspektive svakog od likova. Jednostavno pitanje koliko je novca najstarija članica porodice Keler osvojila u kazinu i sakrila pre nego što je pala u komu, probudiće najgore porive u junacima filma.
Turski film „Crno i belo“ reditelja Ahmeta Bojasoglua, prati zbivanja u istoimenom baru u Ankari, gde se prepliću sudbine najrazličitijih likova kojima je ovo mesto poslednje utočište od sveta. Film govori o univerzalnim temama, kao što su prolazak vremena, starenje, prijateljstvo i sitnice koje čine život, sa kojima se svi možemo saživeti.
Bazirana na popularnoj grafičkoj noveli Posi Simonds, vesela komedija „Tamara Dru“ je ustvari moderna obrada književnog klasika Tomasa Hardija „Daleko od razuzdane gomile“. Iako je Tamara apoteoza moderne devojke, njena priča o ljubavi i haosu, koji iz nje proizilazi, je sasvim bezvremena. Tamara Dru je ostvarenje britanskog reditelja Stivena Frirsa koji je jednostavno opisuje kao @inteligentnu priču o stvarima koje lako prepoznajemo“.
Još jedno britansko ostvarenje „Magarci“, rediteljke Morag Mekinon, predstavlja drugi film iz Advance Party trilogije. Prvi film režirala je Andrea Arnold, dobitnica Oskara i dvostruka dobitnica nagrade kanskog žirija. Film je odličan nastavak svog izuzetnog prethodnika, sa istim glumcima i likovima, u iznova izmišljenim pričama. Ova gorko-slatka tragikomedija prati 64-godišnjeg Alfreda na njegovom šarmatnom putu ka iskupljenju, koje neće doći bez spektakularnih prepreka.
Najbolja ostvarenja Exit Pointa biraće petočlani žiri, u sastavu: predsednica Dorota Keđežavska, poljska spisateljica i rediteljka, Sergej Lavrentijev, ruski filmski kritičar, Igor Šterk, slovenački reditelj, Ana Maria Rosi, naša rediteljka i Visar Viška, glumac iz Makedonije.
Filmove koji čine Exit Point selekciju, kao i druge takmičarske selekcije, publika će imati priliku da pogleda u renoviranom bioskopu Arena Cineplex, ovogodišnjoj centralnoj festivalskoj lokaciji. Pored Arene, brojne tematske selekcije prikazivaće se u bioskopima na otvorenom – Katoličkoj porti i Dunavskom parku.
Više informacija o filmovima i drugim festivalskim sadržajima na www.cinemacity.org.

Podelite ovu stranicu!