Ex-YU na 15. Exitu

Festival Exit u Novom Sadu i ove godine predstaviće žanrovski raznolik izbor muzičara iz regiona bivše Jugoslavije

22. juna 2014

Festival Exit u Novom Sadu i ove godine predstaviće žanrovski raznolik izbor muzičara iz regiona bivše Jugoslavije, među kojima su 2 Cellos, Rundek Cargo Trio, Bombaj Štampa, Bernays Propaganda i domaći bendovi Disciplin A Kitchme, Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Bend, Atheist Rap, Beogradski sindikat, Dejan Petrović, S.A.R.S…

Većina će ih nastupiti na Fusion bini, za razliku od mladih hrvatskih violončelista Luke Šulića i Stjepana Hausera, poznatijih kao 2 Cellos, koji su se proslavili virtouznim interpretacijama pop rok hitova, a nastupiće na glavnoj bini na Petrovaradinskoj tvrđavi 12. jula.

Izvodeći klasičnim instrumentima hitove u rasponu od Majkla Džeksona, preko AC/DC do Nirvane, 2 Cellos su osvojili i simpatije svetskih muzičkih zvezda, poput Eltona Džona. “Morate da ih čujete uživo, zaista su neverovatni! Poslednji put kad sam slušao nešto tako uzbudljivo bilo je 1960. na svirci Džimija Hendriksa…”, naveo je ser Elton Džon, koji je 2 Cellos pozvao i na svoju turneju.

2 Cellos su se vrtoglavo proslavili nekonvencionalnom obradom velikog hita Majkla Džeksona “Smooth Criminal”, nakon čega su potpisali ugovor sa Sony Masterworks izdavačkom kućom i započeli turneju sa Eltonom Džonom. Sarađivali su i sa drugim zvezdama (Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age i George Michael). Drugi album “IN2ITION” objavili su u januaru 2013. godine, uz gostovanje niza poznatih imena svetske scene (Elton Džon, Stiv Vai, Lang Lang, Naja Rivera, Cukero…).

Među učesnicima Exita na Fusion bini, uz strane goste, predstaviće se, između ostalih, i beogradski bendovi Disciplin A Kitschme, Kanda Kodža i Nebojša, Vlada Divljan i Ljetno kino big bend, novosadski pankeri Atheist Rap, zatim Rundek Cargo Trio, Pips, Chips & Videoclips i Punčke iz Hrvatske, sarajevska Bombaj štampa, makedonski sastav Bernays Propaganda…

Legendarna Disciplin A Kitschme nastupiće prvog dana Exita, 10. jula, za kada su od stranih gostiju najavljeni Afghan Whigs, Che Sudaka, Oratnitza i Quimby. Na Fusion bini sviraće i beogradski satirični bend S.A.R.S, beogradski bend Kal koji svira romsku rok muziku, te bendovi Sopot iz Bosne i Hercegovine i novosadski sastav Killo Killo.

Za 11. jul na Fusion bini, uz Asican Dub Foundation, Hathors i Seward, najavljeni su beogradski bend Kanda, Kodža i Nebojša, kao i gosti iz Hrvatske – jedan od najperspektivnijih novih sastava Punčke, te Ida Prester (Lollobridgida) sa novim projektom Frau Casio.

Među učesnicima Fusion bine 12. jula, uz novozelandski bend Shapeshifter, najavljeni su i sarajevski pop-rok bend Bombaj štampa na čelu sa glumcem Brankom Đurićem Đurom, te jedan od omiljenih izvođača sa ovih prostora Darko Rundek i njegov Cargo Trio koji čine violinistkinja Isabel i multiinstrumentalista Dušan Duca Vranić.

Novosadski pankeri Atheist Rap proslaviće na Exitu 25 godina postojanja, a pridružiće im se i makedonski sastav Bernays Propaganda, te Dvadesetorica iz BiH, kao i domaći bendovi Love Hunters i Cotton Pickers.

Za poslednji dan Exita, 13. jul, uz holandski bend Birth of Joy, berlinski Mighty Oaks, japanski Tricot i internacionalni sastav Between Sky and Earth, najavljeni su i beogradski hip-hoperi Beogradski sindikat, te beogradski muzičar Vlada Divljan i Ljetno kino big bend iz Zagreba, koji će predstaviti i sopstvene pesme, i hitove Idola i ljubavne pesme iz Divljanove samostalne karijere u novim, za ples pogodnijim aranžmanima.

U završnici Exita nastupiće 13-člani Dejan Petrović Big Band jedne od zvezda Sabora trubača u Guči, a predstaviće melodije poznatih svetskih hitova, isprepletane motivima srpske izvorne muzike. U finišu Exita će im se pridruziti i
hrvatski rok bend Pips, Chips & Videoclips.

Exit će otvoriti 10. jula britanski pop duo Pet Shop Boys, koji je najavio “neviđen audio-vizuelni spektakl”.

Ceremonija otvaranja 15. Exita, na kojem su Pet Shop Boys gostovali i 2006. godine, biće održana na glavnoj bini na 158. rođendan slavnog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, kome će spektakl biti i posvećen.

Festival Exit, proglašen najboljim evropskim festivalom 2013. godine, biće održan od 10. do 13. jula u Novom Sadu, a ove godine nudi i poseban program (Sea Dance) od 15. do 17. jula na plaži Jaz kod Budve u crnoj Gori.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga