Evropsko udruženje sudija: Srbija da obezbedi da se ispoštuje Univerzalna povelja o sudiji

"Način na koji su formulisani osnovi za razrešenje sudija u predlogu ustavnih amndamana potencijalno veoma opasni po sudijsku nezavisnost"

04. juna 2018

Evropsko udruženje sudija (EAJ) u „Rezoluciji o situaciji u srpskom pravosuđu“ poziva Republiku Srbiju povodom pripreme izmene Ustava da obezbedi da se poštuje Univerzalna povelja o sudiji, piše u današnjem saopštenju Društva sudija Srbije.

Povodom predloženog Nacrta amandmana na Ustav Srbije koji će uticati na organizaciju sudske vlasti, Evropsko udruženje sudija je na sastanku 25. maja u Berlinu donelo rezoluciju koja je dostupna i na sajtu Svetskog udruženja sudija.

U toj rezoluciji Evropsko udruženje sudija navodi da je razmatralo stanje u pravosuđu Srbije, a posebno predložene amandmane i da je uzelo u obzir mišljenje Konsultativnog veća evropskih sudija (CCJE) objavljeno 4. maja, na zahtev Društva sudija Srbije za procenu usklađenosti predloženih amandmana na Ustav Srbije sa evropskim standardima.

EAJ deli zabrinutost iskazanu u tom mišljenju“, piše u dokumentu u kojem se ukazuje da se „sudijska nezavisnosti i podela vlasti moraju štititi u svakom demokratskom društvu vladavine prava“.

EAJ prenosi da je Konsultativno veće evropskih sudija u mišljenju o nacrtu amandamana ukazalo da bi odredbe o razrešenju članova Visokog saveta sudstva Srbije trebalo da članovima daju dovoljne garancije nezavisnosti, zatim da odredba koja zahteva zakonsku regulativu načina na koji se obezbeđuje ujednačena primena prava ne bi trebalo da bude uključena u Ustav Srbije i da način na koji su formulisani osnovi za razrešenje sudija, „narušava princip stalnosti sudijske funkcije“ i da je „potencijalno veoma opasan po sudijsku nezavisnost“.

„Nestručnost“ kao osnov za razrešenje sudije bi trebalo brisati, smatra Konsultativno veće evropskih sudija i ukazuje da bi „odredbe o drugim osnovama za razrešenje trebalo da iziskuju snažne i jasne primenjive zakone“.

Dalje se navodi primedba da bi Visoki savet sudstva Srbije „trebalo da bude sačinjen od neparnog broja članova, od kojih će većina biti sudije“, da „bude obezbeđena mogućnost da sudije, ukoliko to izaberu, predstavlja predsednik suda“, a da bi trebalo brisati odredbu koja se tiče raspuštanja VSS u slučaju da ne donese odluku.

Evropsko udruženje sudija u dokumentu podseća na odredbe Univerzalne povelje o sudiji da „nijedan sudija ne može biti upućen na drugo radno mesto niti unapređen bez svoje saglasnosti“, zatim da „sudija ne može biti premešten, suspendovan ili razrešen ukoliko to nije predviđeno zakonom“, a i tada samo u slučaju kada to proizlazi iz disciplinskog postupka, i uz poštovanje prava na odbranu i principa kontradiktornosti.

Zbog svega toga Evropsko udruženje sudija u zaključku koji prenosi Društvo sudija Srbije, „poziva Republiku Srbiju da preduzme neophodne korake da se reše zabrinutosti koje je CCJE pokrenulo svojim mišljenjem izdatim 4. maja 2018″, da izvrši izmene predloga ustavnih amandmana naznačene u tom mišljenju, i na kraju „poziva Republiku Srbiju da obezbedi da se citirane odredbe Univerzalne povelje u potpunosti poštuju“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga