Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista

Sud je presudio u korist trojice gej aktivista koji su tužili Rusiju da im je prekršila pravo na slobodu izražavanja, zagarantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

20. juna 2017

Rusija je saopštila danas da će uložiti žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj ruski zakon o zabrani promovisanja homoseksualnosti pred maloljetnicima predstavlja diskriminaciju.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas da ruski zakon o zabrani homoseksualne propagande krši pravo na slobodu izražavanja manjina.

Sud je presudio u korist trojice gej aktivista koji su tužili Rusiju da im je prekršila pravo na slobodu izražavanja, zagarantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Oni su nekoliko godina vodili kampanju za promociju prava homoseksualaca i više puta su bez uspjeha podnosili zahtjev za održavanje gej parade u Rusiji.

„Rusko Ministarstvo pravde izražava neslaganje sa zaključkom Evropskog suda“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva i dodaje da su u toku pripreme za podnošenje žalbe u roku od tri mjeseca.

Rusija je 2013. godine, poslije zakona u nekoliko regiona, donijela i federalni zakon o zabrani širenja homoseksualne propagande među maloljetnicima.

Kritičari navode da je zakon zabrana svake javne diskusije o homoseksualizmu, dok vlasti tvrde da je on u interesu djece.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga