Evropski pokret u Srbiji pozvao građane da izađu na izbore 2. aprila

"Regularnost izbornog procesa jedna od osnovnih tekovina moderne Srbije koja nikako ne sme da se ugrozi, jer bi to bio udarac razvoju demokratije"

27. mar 2017

Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas građane i građanke Srbije da 2. aprila glasaju na predsedničkim izborima i da jasno izraženim političkim opredeljenjem slome političku apatiju i pokažu svoj demokratski kapacitet.

„Građansko pravo i dužnost je da po svom slobodnom izboru, date glas za vama najboljeg kandidata za predsednika Republike Srbije“, naveo je Pokret u saopštenju i posebno apelovao na mlade da svojim glasom aktivno učestvuju u izgradnji sigurnije i izvesnije budućnosti.

Ističući da je za izgradnju moderne i evropske Srbije neophodno aktivno učešće svih građana, Pokret je naveo da će izbori biti održani u atmosferi naglašenog evroskepticizma i uz pitanje s kakvom Evropom će Srbija pregovarati.

„Evroskepticizmu pogoduje sporost odvijanja reformi, kako naših tako i evropskih, a pre svega, izostanak vidljivog i opipljivog napretka i prosperiteta za građane Republike Srbije. Uvereni smo da je proces evropske integracije stalan podsticaj za konsolidaciju demokratije, kao i ekonomski razvoj“, piše saopštenju.

Pokret je naveo da građani treba da glasaju za kandidata koji iskreno zagovara ubrzanje evropskih integracija, mir, stabilnost i dijalog u regionu, vladavinu prava, efikasnost i nezavisnost pravosuđa, strogu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, demokratiju umesto partokratije, što podrazumeva demokratske vrednosti i slobode i kulturu političkog i javnog dijaloga, podstičući slobodu mišljenja i izražavanja, i slobodu medija.

„Institucija predsednika koga građani Srbije neposredno biraju, ima veliku odgovornost za zastupanje i poštovanje demokratije, vladavine prava, ali i za jasnu podelu vlasti i povinovanje vlasti zakonu i Ustavu“, naveo je Pokret i podsetio na ustavna ovlašćenja i ograničenja institucije predsednika koja treba imati u vidu u oceni predizbornih obećanja kandidata.

„Očekujemo da predsednik Srbije iskaže i u praksi potvrdi evropsko opredeljenje Republike Srbije, koje nije samo opredeljenje za članstvo u EU, već i za sistem vrednosti koji EU zastupa i promoviše, i da na adekvatan način mobiliše sve resurse u zemlji kako bi zajednički pronašli najbolji odgovor na izazove budućih promena, kako u našem društvu, tako i u samoj EU“, istakao je pokret.

Evropski pokret apelovao je na pоlitičkе аktеrе u Srbiјi dа je regularnost izbornog procesa jedna od osnovnih tekovina moderne demokratske Srbije koja nikako ne sme da se ugrozi, jer bi to bio udarac razvoju demokratije i njenih vrednosti, kao osnovi svih prava i sloboda građana i građanki Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga