Evropski pokret: Putujemo u Evropu 2010

Na konkurs, koji će biti otvoren do 21. maja, mogu da se prijave studenti završnih godina osnovnih i master studija, kao i apsolventi, državnih univerziteta u Srbiji koji imaju do 26 godina i prosek ocena od najmanje 8,5. Prednost će imati studenti lošijeg materijalnog stanja i oni koji ranije nisu putovali u EU, a uslovi konkursa dostupni su na internet adresi www.putujemouevropu.org

31. maja 2010

Evropski pokret u Srbiji raspisao je danas konkurs za projekt „Putujemo u Evropu 2010“ u okviru kojeg će 80 najboljih studenata Srbije otići na jednomesečno putovanje po zemljama EU.
Projekt se sprovodi od 2006. godine i zemlje EU je posetilo više od 1.000 studenata, godišnje između 200 i 300, a ove godine broj studenata je smanjen zbog ekonomske krize i povlačenja nekih donatora.
Na konkurs, koji će biti otvoren do 21. maja, mogu da se prijave studenti završnih godina osnovnih i master studija, kao i apsolventi, državnih univerziteta u Srbiji koji imaju do 26 godina i prosek ocena od najmanje 8,5.
Prednost će imati studenti lošijeg materijalnog stanja i oni koji ranije nisu putovali u EU, a uslovi konkursa dostupni su na internet adresi www.putujemouevropu.org
Projekt se sprovodi u saradnji sa ambasadama Austrije i Nemačke u Srbiji, a najveći donatori su Fondacija Robert Boš, Balkanski fond za demokratiju, Hipo alpe-adria banka i Železnice Srbije.
Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da postoji još veća potreba za nastavak projekta, iako su vize za EU ukinute, jer je materijalni položaj građana Srbije pogoršan zbog ekonomske krize.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da će studenti imati priliku da upoznaju prednosti, ali i probleme EU.
Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja (Clemens) istakao da Ambasada Austrije od početka podržava projekt i da je ranije obezbeđivala besplatne vize za studente, a da je ove godine obezbedila finansijsku podršku austrijskih kompanija.
Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) podsetio je da Nemačka podržava i projekte koje sprovodi Evropski pokret poput „Dobrodošli u Nemačku“ i „Putujemo u Evropu“ i da je najveći donator tih projekata nemačka Fondacija Robert Boš.
Studenti će ove godine na put po zemljama EU krenuti iz Berlina, gde će ih primiti i ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele (Guido Westerwelle).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga