Evropski parlamentarci: Hitno spasiti BHRT

Članovi Evropskog parlamenta pozvali bh. vlasti da nađu rješenje za finansiranje Javnog servisa, kojem prijeti raspad

05. maj 2017

Članovi Evropskog parlamenta uputili su pismo bh. vlastima u kojem su ih upozorili na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

„Članovi Evropskog parlamenta uznemireni su zbog situacije u kojoj se nalazi Javni servis u Bosni i Hercegovini i upozoravaju bosanske vlasti da je, ako Parlamentarna skupština ne donese adekvatnu odluku o finansiranju Javnog medijskog servisa do kraja juna 2017, sistem, a posebno nacionalni emiter BHRT, u velikoj opasnosti od raspada“, navodi se u pismu.

Iz EP-a upozoravaju da bi uslijed raspada BHRT-a, Bosna i Hercegovina bi postala jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti sa evropskim standardima i vrijednostima.

„Kolaps javnog nacionalnog emitera je neprihvatljiv za zemlju koja je članica Vijeća Evrope i koja otvara pregovore o članstvu u Evropskoj uniji“, stoji u pismu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Evropske unije i Vijeća Evrope i osiguraju nezavisnost Javnog medijskog servisa, trenutnu finansijsku održivost sistema Javnog medijskog servisa.

Također se predlažu izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva, odnosno da se osiguraju odgovarajuća privremena rješenja. Dalje se u pismu traži da se osiguraju odgovarajući entitetski Javni medijski servisi, zasnovani na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmisati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje.

Demokratski dijalog

Kao zadnju stavku iz EP-a poručuju da je „potrebno podržati nacionalnog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih grupa u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristrasnom, nezavisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičkih verzija u Bosni i Hercegovini“.

Zastupnici u Evropskom parlamentu, pozivaju Evropsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne predložene aktivnosti, navodi se u pismu upućenom bh. vlastima.

Al Jazeera je u januaru izvijestila kako sindikati tvrde da od osnivanja BHRT-a stanje nije bilo teže. Direktor Belmin Karamehmedović tada je rekao da je pitanje dana kada će, zbog problema finansiranja, BHRT obustaviti svoj rad.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga