Evropski obaveštajci: Rusija potkopava evropsku demokratiju

"Kremlj flagrantno krši međunarodna pravila"

14. maja 2018

Šefovi evropskih obaveštajnih službi su danas ocenili da Rusija želi da potkopa njihove demokratije – dezinformacijama, kompjuterskim napadima i nekim tradicionalnijim oblicima špijunaže.

Direktori britanskih i nemačkih obaveštajnih službi i zvaničnici Evropske unije i NATO su ukazali na Moskvu kao glavni izvor pretnji Evropi, navodeći pokušaje manipulisanja izborima, krađu osetljivij podataka, pokušaj puča u Crnoj Gori.

Istaknut je i pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Naše poštovanje ruskog naroda nas ne može i ne sme sprečiti da ukažemo da Kremlj flagrantno krši međunarodna pravila, izjavio je šef britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker na skupu u Berlinu.

Parker je rekao da su posle napada 4. marta na Skripalja i njegovu čerku u Solsberiju usledili ruski pokušaji okrivljavanja drugih. Zato se pojavilo više od 30 alternativnih teorija koje šire ruske vlasti i mediji.

„Bilo kakvu besmislicu da izmisle, taj slučaj je jasan“, ocenio je Parker, javlja AP.

Šef nemačke obaveštajne službe BfV Hans Georg Masen je ruske vlasti optužio za stalne kompjuterske napade, čiji je cilj krađa osetljivih podataka.

Masen je izrazio posebnu zabrinutost zbog mogućnosti finansiranja ekstremističkih organizacija, kako bi se evropska društva podelila.

Evropski komesar za bezbednost Džulijan King je ocenio da su društveni mediji ojačali sposobnost državnih institucija da šire dezinformacije.

King je ukazao na moguću opasnost od sofisticiranih lažnih videa, koji se ne mogu razlikovati od autentičnih snimaka i konstatovao da je to „smrtonosno oružje masovnih dezinformacija“.

Evropska komisija sarađuje sa kompanijama Fejsbuk i Tviter, kako bi bolje obavestile svoje korisnike o tome šta gledaju i ko to plaća, kako bi se zaštitili od dezinformacija nekih organizacija ili stranih vlada, rekao je King.

Šefovi obaveštajnih službi su ukazali i na stalnu opasnost od islamskih ekstremista i potrebu bliske saradnje u Evropi, uprkos britanskom izlasku iz EU.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga