Evropske nuklearke – opasne!

"Stres-test" otkrio da nijedan od testiranih 143 nuklearna reaktora u Evropskoj uniji nije siguran. Za sanaciju će trebati oko 25 milijardi evra

04. okt 2012

Nuklearni “stres-test”, koji je rađen u 143 atomska reaktora širom Evropske unije, ukazao je na „stotine“ problema za čiju sanaciju će biti potrebno 25 milijardi evra investicija – rezultat je istraživanja čiji su podaci od danas dostupni javnosti.

Podaci o uznemirujućim sigurnosnim nedostacima „iscureli su“ iz nacrta izveštaja o stanju evropske atomske energetike, koji bi Evropska komisija u Briselu trebalo da objavi danas. Izveštaj je naručen nakon prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Japanu, kada je potres i, naknadno, cunami doveo do havarije tri reaktora nuklearne elektrane u Fukušimi.

Nacrt, koji bi se mogao razlikovati od konačne verzije izveštaja, zaključuje da „na osnovu rezultata testiranja otpornosti na stres, gotovo sve nuklearne elektrane treba da prođu sigurnosna poboljšanja“.

„Neophodno je preuzeti stotine tehničkih mera“, kaže se u nacrtu izveštaja.

Takođe, istaknuto je da je 47 evropskih nuklerki, u kojima je ukupno 111 reaktora, okruženo sa više od 100.000 stanovnika koji žive na manjoj udaljenosti od 30 kilometara.

Stres-testovi su pokazali da četiri reaktora u dve neimenovane države imaju manje od sat vremena za vraćanje sigurnosne funkcije u slučaju gubitka električne energije.

Stres test je otkrio i nedostatke u britanskim nuklearnim elektranama. U izveštaju se navodi da većina njih nije imala alternativnu hitnu kontrolnu sobu koja bi se upotrebljavala u slučaju kontaminacije glavne kontrolne sobe.

Podaci iz još neobjavljenog glavnog izveštaja izazvale su kritike anti-nukleraca koji tvrde da njegova upozorenja ne idu dovoljno daleko. Po njihovom mišljenju, nacrt nije ispitao ključne rizike, kao što su strarenje tehnologije, ljudske greške ili nemogućnost da se odupre terorističkim napadima.

“Ako je ovo istraživanje bilo relevantno, Komisija će preporučiti zatvaranje nesigurnih ili starih reaktora”, izjavila je za BBC Rebeka Harms, veteranka nemačkih Zelenih i potpredsednica Saveza zelenih u Evropskom parlamentu.

(The Independent)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga