Evropska unija ima tri nova partnera

Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale su ključne ekonomske i političke sporazume sa Evropskom unijom

28. juna 2014

Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale su ključne ekonomske i političke sporazume sa Evropskom unijom. Tri zemlje time su učinile važan korak prema Zapadu udaljavajući se od Rusije. Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da će „buduće generacije pamtiti ovaj dan”.

„EU će od sada stajati čvršće uz ove zemlje“, rekao je Van Rompuy dodajući da je potpisavanje Sporazuma o pridruživanju , “kamen temeljac u povijesti medjusobnih odnosa , ali i cijele Evrope. U Kijevu i drugdje ljudi su dali svoje živote kako bi bili bliže Evropskoj uniji. Nećemo ih zaboraviti”, rekao je Van Rompuy.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je da sporazum koji su potpisali lideri 28 članica Unije nemaju za cilj da se naškodi Rusiji, i nisu upereni ni protiv koga.

„I te kako su nam poznate želje naših partnera i cijenimo njihov evropski izbor. Potpisivanje ovih sporazuma omogućuje slobodnu trgovinu , i tek je početak zajedničkog putovanja EU i tri države“, kazao je Barroso.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko smatra da je “ovo možda najvažnjiji dan“ za njegovu zemlju od dana kada je postigla nezavinost od Sovjetskog saveza.

“Ovo je i povijesni trenutak, ali i naša budućnost. Ovo potvrđuje kako se stvari mogu dramatično mijenjati, ukoliko je volja naroda dovoljno snažna”, navodi Porošenko.

Njegov prethodnik Viktor Janukovič odbio je potpisati sporazum o pridruživanju na samitu Unije u Vilniusu prošloga novembra što je izazvalo prosvjede u Ukrajini, koji su rezultirali zbacivanjem Janukoviča s vlasti u februaru.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili naglasio je da u njegovoj zemlji konsenzus i politička volja da se sporazumi sprovedu, te kao i moldavski premijer Jurij Leanča rekao da je kranji cilj prikjlučenje Uniji.

Brisel je u martu sa Kijevom potpisao Sporazum o pridruživanju nakon ruske aneksije Krima. Tbilisi i Kišinov došli su na red u junu, iako je potpisivanje sporazuma bilo planiralo za kasnije, ali Moskva je prijetila da bi mogla opstruirati približavanje, odgovarajući trgovinskim sankcijama .

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je ponovio da će Moskva poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko sporazumi koje su potpisale tri bivše sovjetske republike budu imali negativne posljedice po rusku ekonomiju.

Ukrajina, Gruzija i Moldavija sada imaju slobodan pristup tržištu EU koje ima oko 500 milijuna potrošača.

(Mirjana Rakela, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga