„Evropska republika“ proglašena i u Beogradu

Na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta simbolički su proglasili Evropsku Republiku sa pozorišnih balkona i javnih prostora širom Evrope

10. nov 2018

Građani širom Evrope, okupljeni ispred vodećih pozorišta, simbolično su proglasili 10. novembra Evropsku Republiku, a priliku da učestvuju u toj umetničko-političkoj platformi imali su i građani u Beogradu.

Na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta simbolički su proglasili Evropsku Republiku sa pozorišnih balkona i javnih prostora širom Evrope.

Ispred Bitef teatra nekoliko desetina ljudi skupilo se na čitanju Manifesta koji je pročitao umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, a zainteresovani su potom učestvovali u panel diskusiji o budućnosti evropske demokratije koju su moderirali Igor Štiks i Irena Ristić.

“Evropski projekat Balkon” je održan simultano ispred vodećih evropskih pozorišta kao što su Burgteatar i Folksteatar u Beču, Šaušpilhaus i Talija teatar u Hamburgu, NT Gent u Belgiji, Štadšouburg u Amsterdamu i drugi, uz podršku nekih od vodećih umetnika i intelektualaca, poput Mila Raua, Elfride Jelinek, Dubravke Ugrešić, Antonija Negrija…

Manifestom se proglašava preuzimanje budućnosti Evrope u svoje ruke sto godina nakon završetka Prvog svetskog rata koji je unazadio evropsku civilizaciju decenijama, jer je došlo vreme da se obećanja o jedinstvu Evrope pretoče u stvarnost i da se svi prisete ideja koje stoje iza projekta evropske integracije.

“Proglašavamo da je svako ko se trenutno nalazi u Evropi stanovnik Evropske Republike. Mi shvatamo i prihvatamo našu odgovornost za zajedničke tekovine Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i zalažemo se da ona konačno postane stvarnost”, poruka je Manifesta, kojim se konstatuje i da je bogatstvo Evrope bazirano na eksploataciji drugih kontinenata i gušenju drugih kultura vekovima. “Iz tog razloga, vrlo rado ćemo podeliti našu teritoriju sa onima koje smo terali sa njihove”, poručuje se Manifestom i dodaje da “svako ko želi može biti Evropljanin” i da je “Evropska Republika prvi korak na putu prema globalnoj demokratiji”.

“Evropa sačinjena od država-nacija je propala. Vizija evropske integracije je izdata. Bez političke osnove, jedinstveno tržište i evro su postali plen neoliberalne agende koja je u suprotnosti sa ciljevima društvene pravde”, poručuje Manifest, koji se zauzima za aproprisanje moći evropskih institucija da bi se stvorilo zajedničko tržište i zajednička valuta unutar zajedničke evropske demokratije.

Od gradova u regionu, proglašenje Evropske Republike održano je i u Sarajevu (Scena MESS) i u Skoplju, u organizaciji Makedonskog centra Internacionalnog teatarskog instituta.

Projekat “Evropski projekat Balkon” nastao je na podstrek nekih od vodećih umetnika i intelektualaca nezadovoljnih stanjem u Evropi, kao što su Milo Rau i Robert Menase, a podržali su ga Elfride Jelinek, Antonio Negri, Dubravka Ugrešić, Srećko Horvat…

Projekat je nastao je u maju ove godine kroz crowdfunding kampanju, bez javnog finansiranja, a sprovodi ga Evropska laboratorija demokratije (The European Democracy Lab).

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga