Evropska pučka stranka suspendirala Fidesz

Delegati EPP na sastanku u Bruxellesu pozvali su mađarskog premijera Viktora Orbana da poštuje vladavinu prava

20. mar 2019

Mađarska vladajuća stranka Fidesz do daljnjeg je suspendirana iz glavne panevropske obitelji stranake desnog centra, kazao je u srijedu predsjednik Evropske pučke stranke (EPP) Joseph Daul.

Delegati EPP na sastanku u Bruxellesu pozvali su mađarskog premijera Viktora Orbana da poštuje vladavinu prava zbog čega je često prozivan u EU.

„Suspenzija podrazumijeva da predstavnici te stranke ne mogu prisustvovati sastancima pučana, da nemaju prava glasa i time ne mogu predlagati kandidate za neke pozicije “ napisao je Daul na Tweeteru.

„Nitko ne može suspendirati ili izbaciti Fidezs. Ja sam odlučio da ćemo dobrovoljno suspendirati naša prava u EPP-u “ rekao je Orban.

Šef Orbanovog kabineta, Gergely Gulyas, je uoči sastanka izjavio mađarskoj novinskoj agenciji MTI da će Fidesz odmah napustiti EPP ako se donese odluka o suspenziji stranke.

Suspenzija bi se mogla opozvati ako stranka povuče svoje anti-evropske plakate, uzdrži se od sličnih napada u budućnosti, i razjasni pravna pitanja povezana Centralnoevropskim sveučilištem koje financira George Soros, a koji je pod pristiskom Orbanove vlade premjestio sveučilište iz Budimpešte u Beč.

Odbor za procjenu EPP-a, na čelu s bivšim predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, nadzorati će da li se mađarska stranka pridržava vrijednosti EPP-a, dok su njena prava na članstvo zamrznuta.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga