- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Evropska prestonica diskriminacije i cenzure

Čak i da nema napretka tehnike i tzv. novih medija, pa da do svega možemo jedino da stignemo pešice, od Gradske kuće – trenutno sedišta samoizabranog gradonačelnika Novog Sada, kao i od Kulturnog centra Novog Sada, sedišta Andreja Fajgelja – pa do zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina u kojoj stoluje Pokrajinski ombudsman – nepun je kilometar. Razdaljina nije nepremostiva, peške se pređe za deset minuta, osim ako ne spadate u one koji su trenutno na vlasti u glavnom gradu Vojvodine. Tim ljudima je, svedoci smo ovih dana (opet ne računajući kompjutere i sajtove) ta razdaljina nepremostiva, te otuda – valjda tolika neinformisanost. Jer, kako bi se drugačije mogla objasniti činjenica tolikog oglušavanja o fakte i stvarnost.

A, stvarnost je sledeća: u trenutku dok naprednjačka/eks radikalska gradska uprava i desničari kojima je, na žalost po građane, poverena kultura Novog Sada, patriotsko- molidbenim vapajem pozivaju Novosađane, političke protivnike, vladin i nevladin sektor, leve, desne, teiste i ateiste, da se ujedine oko projekta promovisanja Novog Sada za evropsku prestonicu kulture – međunarodna javnost obaveštena je da u Novom Sadu mnogo šta – što bi, tek za početak, u svakom gradu kandidatu moralo da štima – ne štima!

Naime, pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih i zamenica za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović obavestile su ovih dana članove Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Kalmara Ferenca i Eloid Fišer, da u Vojvodini i Novom Sadu postoje problemi koji otežavaju ostvarivanje manjinskih prava – “primetan rast desnog radikalizma, etnička segregacija, tendenciozno medijsko izveštavanje, otežana integraciju manjina usled nepoznavanja jezika većine, formiranje civilnih straža na severu Vojvodine, kolektivizacija krivice, nepostojanje odgovarajućeg ministarstva koje bi se bavilo ljudskim i manjinskim pravima, kršenje zakona i međunarodnih propisa naročito kada je reč o službenoj upotrebi jezika i pisama nacionalnih manjina”.

“Članovi Komiteta upoznati su i sa činjenicom da su Novom Sadu, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi i mađarski, slovački i rusinski jezik, te da je Pokrajinski ombudsman u tri navrata – u slučaju natpisa na gradskim autobusima, nazivima ulica i trgova, te učešća nacionalnih saveta u raspodeli sredstava u oblasti kulture, upućivao preporuke, ali da su te preporuke gradske vlasti ignorisale”.
I tako, dok jedni u klin, drugi u ploču!

Vlast, iliti od većine Novosađana neizabrani gradonačelnik Miloš Vučević, ubeđuje Novosađane da je pozitivno brojanje Novog Sada na kulturnoj mapi Evrope gotovo sigurno i da bi u ovom trenutku “dobijanje statusa EPK (Evropska prestonica kulture) svim građanima Novog Sada donelo kulturni, socijalni, urbanistički i civilizacijski prosperitet “, zamenica Pokrajinskog ombudsmana za prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović, smatra da će nakon izveštaja za 2013. godinu predstavnika Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Novi Sad na mapi Starog kontinenta biti drugačije obeležen:

– Članovi Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope boravili su u Srbiji od 11. do 13. decembra i kroz susrete i razgovore sa delegacijom Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, predstavnicima ministarstava, poslanicima iz redova manjina, predstavnicima AP Vojvodine, nevladinih organizacija i Pokrajinskim ombudsmanom, nastojali su da se što bolje upoznaju sa pravima nacionalnih manjina, kao i praksama koje bi mogle poslužiti kao preporuke. Parlamentarci će sačiniti izveštaj od prikupljenih podataka koji će u januaru biti objavljen i prezentovan Savetu Evrope. S obzirom na nedavna dešavanja u Novom Sadu kada je reč o službenoj upotrebi jezika i pisma kada se gradska vlast tri puta oglušila o preporuke ombudsmana, Novi Sad će, uverena sam biti na vrlo istaknutom negativnom mestu – kaže Eva Vukašinović.

“Novi Sad delima dokazuje ozbiljnost u nameri da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Naš grad je spreman za velike projekte i tvrdim da može da stane rame uz rame sa bilo kojim evropskim gradom. Ovo nije političko pitanje, već je pitanje Novog Sada i Srbija ne može imati boljeg kandidata, a na nama je da pokažemo šta imamo i da anuliramo uočene nedostatke”, izjavio je direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj predočavajući građanima godišnji izveštaj o radu Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Novi Sad kandiduje za prestonicu evropske kulture.
“…Siguran sam da i Evropa ima šta da dobije ovim…” – dodao je Fajgelj, ne trepnuvši!

Uvereni smo da bi Evropi i njenim građanima naročitu i za čitav njihov vek dovoljnu dobrobit donelo samo nekoliko postupaka desničara Fajgelja i saradnika iz njegovog serkla: izbacivanje latiničnog pisma gde god im je pogled dosezao; etno-poguslarenje novosadske umetnosti, obećanje gradske ministrice kulture da će Kupusijada u Futogu umesto jednog trajati šest dana i pet noći; izjava iste da su fejsbuk članovi neinstitucionalno stado bez pečata i kancelarije; uvođenje ruskog jezika ne samo u škole, već i na priredbe gde deca u vrtićima umesto dečijuh pesmica pevaju Kaljinku; svako malo davanjem gostoprimstva Ceci Ražnatović, Arkanovoj udovici…

Ili nam je za kandidaturu dovoljan i samo jedan, sad već čuveni Fajgeljev gest skidanja “nepodobne” umetničke slike sa izložbe, a sve zbog mentalnog zdravlja i pravilnog patriotsko-verskog rasta i razvoja svih građana Novog Sada, koji je Pokrajinski ombudsman ocenio kao čin povrede čak tri Ustavom Republike Srbije zagarantovana prava građana!

Od Gradske kuće i Kulturnog centra grada do zgrade u kojoj stoluje Pokrajinski ombudsman ima samo deset minuta pešice. Ne računajući postojanje kompjutera, o svemu ovome, dakle, svi građani, pa i Miloš Vučević i Andrej Fajgelj mogu da se lično obaveste za najviše deset minuta, pešice!

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!