Evropska narodna partija: Teritorijalni integritet BiH ne sme biti doveden u pitanje

"Tenzije su visoke i ne smemo dozvoliti dalju eskalaciju"

23. nov 2021

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne sme biti doveden u pitanje, saopštila je politička grupa Evropskih narodnih partija (EPP) u Evropskom parlamentu.

U saopštenju te najveće političke grupacije, koja okuplja poslanike evropskih konzervativnih u demohrišćanskih partija, navodi da će Evropski parlament (EP) večeras raspravljati o eskalaciji tenzija u toj zemlji izazvanoj „secesionističkim aktima lidera bosanskih Srba Milorada Dodika“.

„Tenzije su visoke i ne smemo dozvoliti dalju eskalaciju. Ova pretnja je na pragu EU. Zašto niko ne preduzima konkretne snažne korake protiv ovih nacionalističkih akata Milorada Dodika? Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum“, izjavio je poslanik evroparlamentarac Mihael Galer, iz redova EPP.

Dodik je ranije najavio povlačenje Srba iz federalnih institucija i najavio usvajanje zakona o formiranju zasebnih struktura Srba iz BiH.

„Moraju se poštovati Dejtonski sporazum i njegovo mirovno naslijeđe. U junu je Evropski parlament ponovio svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Institucije i lideri BiH treba da se fokusiraju na približavanje zemlje EU kroz pokretanje neophodnih reformi“, dodao je Paulo Rangel, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Holandski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika

Holandski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Inicijativu je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo ju je 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv.

‘Održati pritisak na dio bosanskih Srba’

Članovi parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći „kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod Bosne“, prenijela je Anadolija.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Holandije da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.

NATO: Provokativna retorika u bh. entitetu RS

NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ta alijansa podržava jedinstvo Bosne i Hercegovine, dodajući da provokativna retorika u bh. entitetu Republici Srpskoj izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Briselu primio premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon toga, Stoltenberg se osvrnuo i na vojnu koncentraciju Rusije u blizini ukrajinske granice te poručio da NATO i dalje pažljivo prati situaciju.

“Pozivamo Rusiju da prestane s provokacijama, smanji tenzije i bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti”, rekao je čelnik NATO-a, prenijela je Anadolija.

Oružane snage BiH su posebno važne

“Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Stoga provokativna retorika u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Stoltenberg te dalje dodao:

“Zajedničke strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost države. Posebno su važne Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji. NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom i nastavlja podržavati reformske napore te zemlje”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je također podsjetio da je Crna Gora članica NATO-a od 2017. godine, što doprinosi stabilnosti regiona, a što i NATO snažno pozdravlja.

(Beta, AJB, foto: Flickr/EPP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
Stižu investitori
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga