- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Evropska kriza pogodila američke brendove

Evropska finansijska kriza utiče i na poslovanje američkih kompanija u tom dijelu svijeta i njome su pogođeni najveći brendovi SAD-a u Evropi: Whirlpool, Ford, General Motors, Starbucks i Apple, piše Washington Post.

List opisuje Appleovu prodavnicu u centru Madrida koja je, kao i njene ostale u svijetu – moderna, lijepo dizajnirana, sa novim MacBook računarima, iPhone telefonima i iPads tabletima. Nedostaje samo jedna stvar – kupci.

„Samo šačica ljudi ulazi u prodavnicu i to samo da bi razgledali“, opisuje Post i prenosi riječi Nacho Corrala, 37-godišnjeg državnog službenika koji kaže da mu se sviđaju Appleovi proizvodi, ali da nema novca da ih kupi.

On je jedan od onih kojima je Vlada, kao zaposlenom u javnom sektoru, nedavno smanjila platu za sedam posto.

Odricanje od velikih stvari

Spomenuti veliki američki brendovi, u svojim polugodišnjim izvještajima navode razočaravajuće rezultate prodaje u Evropi. „Takvi rezultati su u posljednje dvije nedjelje zabrinuli Wall Street, koji se sada plaši koliko je zdrava američka ekonomija“, ocjenjuje vašingtonski dnevnik.

U trenutku kada je nezaposlenost u eurozoni dosegla 11,2 posto, potrošačka korpa se značajno smanjila, navodi Washington Post i dodaje da su odricanja prvo od velikih stvari, kao što su kola i bijela tehnika, ali ništa manja ni kada su u pitanju tehnološki gedžeti.

„Oklijevanje da troši kod evropskog potrošača stvara probleme i za američke korporacije, a samim tim i za predsjednika Obamu koji bi želio vidjeti rastuću ekonomiju pred predsjedničke izbore“, ističe Post.

Tako je General Motors saopćio da je u drugom tromjesečju ove godine poslovao sa gubitkom od 361 milion dolara u Evropi. U istom periodu lani je na evropskom kontinentu imao profit od 102 miliona dolara.

Whirlpool je takođe iznio negativne podatke i njihova prodaja u Evropi, Bliskom istoku i Africi pala je za sedam posto u odnosu na prošlu godinu, dok je Fordu u drugom tromjesečju profit opao za 57 posto. To znači da su u Evropi u minusu 404 miliona dolara, dok je prošle godine profit bio u plusu 176 miliona dolara.

Šokantni podaci Applea

Alfonso Cantero, generalni menadžer Fordove dilerske prodaje u Madridu, upozorava da je prodaja vozila pala za 50 odsto od 2005. godine.

Čak su i lanci kafeterija kao što je Starbucks pogođeni krizom, pa generalni menadžer kompanije Howard Schultz najavljuje zatvaranje niza svojih kafea u Evropi.

Najšokantniji su podaci za Apple, kompaniju koja na globalnom nivou biljleži fenomenalne rezultate. Loša prodaja u Evropi dovela je do toga da se u tom dijelu svijeta poslovalo bez prihoda. Apple je čak pokušao da u dogovoru sa bankama i mobilnim operaterima, ponudi besplatne iPhone telefone, uz ostavljanje depozita i potpisivanje ugovora na 18 mjeseci, ali su rezultati za sada slabašni.

„Uzela sam iPhone besplatno, ali razmišljam da pređem na neki drugi jeftiniji brend. Imam stabilan posao, ali moram da štedim ako dođe do najgoreg“, oprezno kaže Prisilla Bejarano, prodavačica u jednoj radnji sa sportskom opremom.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!