Evropljani jednoglasno protiv vraćanja Rusije u G7

Rusija je 2014. izbačena iz grupe koja se tada zvala G-8, zbog ruskog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini

08. jun 2018

Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija, četiri evropske zemlje u sastavu G-7, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, složile su se danas da odbiju vraćanje Rusije u sastav te grupe, što je ranije danas predložio američki predsednik Donald Tramp.

Rusija je 2014. izbačena iz grupe koja se tada zvala G-8, zbog ruskog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

Vodje tih zemalja, Emanuel Makron, Angela Merkel, Tereza Mej i Djuzepe Konte, koji su se sastali neposredno pred početak samita G-7 u Kanadi na inicijativu francuskog predsednika složili su se da je „evropski stav da se ne vrati Rusija“ podsećajući da G-7 nastavlja „budnost“ prema Moskvi ali i ukazujući na „mogućnost uspostavljanja dijaloga“, što je ustupak Rimu, prema rečima Makronovih savetnika.

Novi italijanski premijer Djuzepe Konte ranije danas je preko Tvitera napisao da podržava vraćanje Rusije u sastav grupe industrijalizovanih zemalja.

U G-7 su još i Japan, Kanada i SAD a sastancima prisustvuje i predstavnik Evropske unije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga