Evropa prelazi na samogaseće cigarete

Nove cigarete imaju dva sloja debljeg papira koji blokiraju dotok vazduha i kiseonika, tako da se cigareta, ako se iz nje ne povlači dim, gasi sama od sebe

15. nov 2011

U svim zemljama Evropske unije cigarete koje se nađu u prodaji moraće ubuduće da budu proizvedene od papira koji zaustavlja njihovo sagorevanje i gasi cigaretu ako se iz nje ne povlači dim, prenosi Agencija Frans pres.

„Postoje dokazi da se broj nesrećnih slučajeva može smanjiti za više od 40 odsto sa uvođenjem ovakvih cigareta“, saopštila je Evropska komisija, pozivajući se na podatke dobijene iz Finske, prve zemlje članica EU u kojoj je ova mera na snazi još od 2008. godine.

Ova mera će početi da se primenjuje od ovog vikenda, a u Briselu navode da se na taj način godišnje može spasiti oko 500 života iz 30.000 požara koji svake godine izbiju zbog neugašenih cigareta.

U četvrtak ističe trogodišnji period koji je dat duvanskoj industriji da se prilagodi novim zahtevima, što znači da će se u svih 27 zemalja EU od petka primenjivati isti standard kao i u SAD, Kanadi i Australiji.

Nova mera se jedino ne odnosi na cigare.

Nove cigarete imaju dva sloja debljeg papira koji blokiraju dotok vazduha i kiseonika, tako da se cigareta, ukoliko se iz nje ne povlači dim, gasi sama od sebe.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga