Evro opstaje – u Srbiji

Dok međunarodna agencija za kreditne rejtine Mudis upozorava da evrozonu čeka višestruki bankrot, naši stručnjaci uveravaju da evro neće propasti i da je štednja građana u Srbiji sigurna

28. nov 2011

Evro neće propasti, a čak i da se to desi, štednja građana je sigurna, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.
 

Dugalić je ocenio da će evro opstati, jer je to isuviše skup projekat za sve one  koji su ga kreirali i objasnio da bi se u slučaju da evro ne opstane, poput  svojevremene zamene nemačkih maraka u evro, bila obavljena ista, samo obrnuta konverzija evra u marke.

On je istakao da su banke potpuno sigurne, da nema razloga za zabrinutost, i da nem arazloga da građani trče u banke i podižu novac.

Neki rizik, dodao je Dugalić, uvek postoji, ali je on minimalan, jer banke koje rade u Srbiji sa stranim kapitalom nisu strane nego srpske banke i nezavisne su.

Dugalić je, gostujući na RTS-u, naveo da štednja u bankama iznosi oko sedam milijardi i šesto miliona evra.

Komentarišući zahtev privrednika da se bankama smanji obavezna rezerva da bi se lakše dolazilo do kredita, on je ocenio da je to zakasneo zahtev i da Narodna banka Srbije neće podleći tom pritisku, tako da će ostati na snazi obavezna rezerva od 30, odnosno 25 odsto u zavisnosti od ročnosti izvora.

Povodom početka primene zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga od 5. decembra i slanja građanima ovih dana anekse ugovora na kredite, Dugalić je rekao da je reč o ogromnom poslu i trošku za banke koji će na kraju iznositi više stotina miliona dinara sa minimalnim povratnim efektima.

Dugalić ne očekuje značajnije skokove kursa dinara, jer NBS ima mehanizme da to kontroliše i ocenio da bi uvodenje fiksnog kursa predstavljalo suviše skupo rešenje.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga