Evro-desnica se udružila protiv prava žena

Evroposlanici su se opredelili za alternativni tekst koji su zajednički pripremili Evropska narodnjačka stranka (EPP) i konzervativna ECR

10. dec 2013

Poslanici desnice i ekstremne desnice su danas u Evropskom parlamentu odbacili zahtev da žene u EU dobiju opšte pravo na kontracepciju, pobačaj i veštačku oplodnju.

Tekst koji je predložila predstavnica portugalskih socijalista, Edit Eštrela nedeljama je bio predmet oštre polemike uz pokušaj blokade u Evroparlamentu.

Tekst je trebalo da bude razmotren u oktobru, ali su njegovi protivnici – hrišćanske demokrate, evroskeptici i esktremna desnica uspeli da odlože raspravu jer pre svega ne žele legalizovanje veštačke oplodnje žena u EU.

U spornom tekstu se brane „odgovorna seksualnost… i sloboda svake osobe da izabere da ima dete ako to želi i kada želi“, uz zalaganje za pravo svih u EU na pristup sredstvima za kontracepciju i medicinskoj intervenciji za pobačaj, a zatraženo je i seksualno prosvećivanje mladih.

Međutim, evroposlanici su se opredelili za alternativni tekst koji su zajednički pripremili Evropska narodnjačka stranka (EPP) i konzervativna ECR. Tim tekstom se potvrđuje odlučujuća reč zemalja-članica, a ne EU, u pitanjima pobačaja i kontracepcije.

Taj predlog su izglasala 334 evroposlanika, a 327 je bilo protiv.

„Ovo je još tužniji dan jer je danas Međunarodni dan prava čoveka“, izjavila je evroposlanik socijalista, Belgijanka Veronik Kejser (Veronique de Keyser), a francuski evrodesničar Bruno Golniš (Bruno Gollnisch) uzvratio da je „ogavni izveštaj Eštrele konačno pregažen. Ovo je potpun uspeh!“.

Francuska evro-desničarka (EPP) Elisabet Moren-Šartrije (Elisabeth Morin-Chartier) je ukazala da „EU treba da se bavi onim za šta je nadležna i deluje tako da građanima donosi zajedničke vrednosti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga