Europske obavještajne službe: Rusija nastoji utjecati na izbore za EP

Ruski napori uključuju korištenje društvenih mreža i kanala Russia Today kojima žele podržati na izborima stranke sporne za EU, navode obavještajne službe

13. apr 2019

Obavještajne službe Europske unije prate ruske napore za utjecanjem na europarlamentarne izbore koji kreću 23. svibnja, navodi se u izvješću koji je vidjela njemačka novinska agencija DPA.

Napori uključuju korištenje društvenih mreža i televizijske mreže Russia Today kojima žele podržati Rusima prijateljske, a Europskoj uniji sporne stranke na izborima, navode obavještajne službe.

Ciljana skupina ruskih pokušaja su mladi ljudi.

U nekim slučajevima cilj je samo posijati sumnju u važnost Europskog parlamenta i smanjiti odziv na izborima, koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

Rusija negira optužbe

Agenti obavještajnih službi ističu da su ruski napori manje vidljivi nego za vrijeme američke predsjedničke kampanje 2016. ili izbora u Francuskoj u svibnju 2017. godine.

Rusija je hakirala elektroničku poštu uglednih demokrata u Sjedinjenim Državama kako bi naštetila kandidaturi Hillary Clinton. U Francuskoj su podržavali krajnje desnu populističku kandidatkinju Marine Le Pen.

Ruska vlada je izričito odbacila sve optužbe.

Rusija ne nastoji utjecati na europske izbore niti ima namjere to činiti na nekim drugim izborima, rekao je za dpa ruski ministar vanjskih poslova.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga