Euro-barometar: Građani daju podršku EU

Najviša zabeležena podrška Evropskoj uniji od 1983.

17. okt 2018

Najnoviji Eurobarometar pokazao je kako 68 odsto evropskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Evropskoj uniji, dok u Hrvatskoj 66 odsto ispitanika iskazalo isti stav, saopštila je Kancelarija Evropskog parlamenta u Hrvatskoj.

Poslednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Evropskoj uniji, sprovedeno je u septembru i pokazalo kako 62 odsto evropskih građana misli da je članstvo u evropskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 odsto ispitanika smatra da članstvo omogućava razne koristi.

To predstavlja najvišu zabeleženu podršku Evropskoj uniji od 1983., navodi se u saopštenju Kancelarije Evropskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 odsto ispitanika smatra da zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da EU otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi ekonomskom rastu, održavanju mira i jačanju bezbednosti.

Istraživanje pokazuje da 44 odsto hrvatskih građana ocenjuje pripadnost EU kao dobru stvar, što predstavlja 8 procenata više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz aprila.

Broj građana koji se negativno izjasnio o članstvu u EU ostao je nepromenjen i iznosi 14 odsto, penosi index.hr.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga